Menu
 

Foto: Ar vērtīgām sarunām Siguldā noslēdzies festivāls "Ogle 2022"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Jānis Leščinskis Foto - Jānis Leščinskis

Ar vērtīgām sarunām un mūziku Siguldas Pils kvartālā noslēdzies divu dienu mentālās veselības un mūzikas festivāls “Ogle 2022”. Tā mērķis ir veicināt sabiedrībā izpratni par mentālās veselības nozīmi un mazināt stigmu ap to. Festivāla apmeklētājiem bija iespēja gan apmeklēt dažādas nodarbības, kā arī baudīt mūziķu uzstāšanos, informēja rīkotāji.

Festivāla "Ogles" sarunu klāsts tika atklāts ar psihiatres Lienes Sīles lekciju par psihoemocionālo brīvību, pēc kuras sekoja psihiatra Gunāra Trimdas lekcija par to, kā ikdienā veidot uz uzturēt labas attiecības ar apkārtējajiem. Piedaloties biedrības “Tēvi” pārstāvim, pieaugušo izglītotājam Laurim Bokišam, logopēdei un mammai Agnei Bergai, portāla “MammaMammai” izveidotājai Jekaterinai Zilpausai, ārstam-psihoterapeitam Ernestam Pūliņam-Cinim un bērnu un pieaugošo psihiatram Gunāram Trimdam aizvadīta diskusija par vecāku psihoemocionālo stabilitāti un abu – mammas un tēta iesaisti audzināšanas procesā.

Festivāla otrās dienas sarunu bloks tika atklāts ar prezentāciju par pašpalīdzības rīkiem, kuras ietvaros ar vērtīgiem padomiem par elpošanas tehnikām dalījās Jana Štagere (Yana Shtager), bet ar jogas terapiju iepazīstināja norvēģu speciāliste Inga Marija Bedari. Pēc tam sekoja ukrainietes J. Štageres lekcija par to, kā pieņemt emocijas un adaptēties dzīvei kara laikā. Savukārt ar ieteikumiem par to, kā palīdzēt cilvēkiem ar pašnāvnieciskām domām, izglītoja krīžu un konsultāciju centra “Skalbes” pārstāvji.

Pēc tam sekoja diskusija ar psihoterapeitu Ernestu Pūliņu-Cini, kurā par savu pieredzi, apmeklējot terapiju, dalījās biedrības “Ogle” pārstāve Anželika Jaunzema, mentālās veselības aktīviste Ofēlija Spektore, biedrības “Tēviem” pārstāvis Lauris Bokišs un  Oto Kronis no “Telpa Vīriem”. Pēcpusdienā ar jokiem apmeklētājus iepriecināja “Comedy Latvia” komiķi Aleksandrs Guzenko, Kaspars Žilins un Kalvis Troska ar stāvizrādi “Par tādām lietām nejoko”. Par mūzikas pavadījumu parūpējās rokgrupa “Stop Acting”, norvēģi “The Dead Monarchs”, rokgrupa “Indygo”, hip hopa apvienība “Muud”, hip hopa mākslinieks ansis. Kā arī divi DJ – 24K un Chris Vader.

Festivāla organizatore, biedrības "Ogle" dibinātāja Irēna Cepurīte: “Trīs gadu laikā, kad esam organizējuši festivālu “Ogle”, ir mainījies noskaņojums attiecībā uz mentālo veselību – šķiet, ka tā vairs nav tabu tēma, un par tās svarīgumu sabiedrībā runā arvien vairāk. Par to ir neizsakāms prieks, jo ir svarīgi būt sadzirdētam, kad runā un dalies ar savām sajūtām, lai arī kādas tās būtu. Festivāla ietvaros bija vērojama liela atsaucība tieši praktiskajām nodarbībām, kā piemēram, SUP meditācija, kokļu meditācija. Tas liecina, ka cilvēki saprot to, cik nozīmīgi ir strādāt ar sevi, būt harmonijā ar sevi, būt veselam, jo tikai tad mēs varam pamanīt un palīdzēt citiem, kam tas ir nepieciešams."

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.