Menu
 

Pagājušajā nedēļā pastiprināti DDoS uzbrukumi vērsti pret "Cert.lv" un AM interneta resursiem

  • Autors:  LETA
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Pagājušajā nedēļā pastiprinātus piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumus piedzīvojuši informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" un Aizsardzības ministrijas interneta resursi, sacīja "Cert.lv" pārstāve Madara Krutova.

Tāpat pagājušajā nedēļā pastiprināti uzbrukts vietnei "covid19.gov.lv", kā arī kādai mediju platformai un transporta uzņēmumam. Visi minētie uzbrukumi tika veiksmīgi atvairīti un ietekme vērtējama kā nebūtiska, sacīja Krutova.

"Kas attiecas uz cita veida kiberuzbrukumiem, "parastie" krāpnieki, kuri meklē visas iespējas piepelnīties, neatpūtās arī vasaras pilnbriedā, bet tā vietā turpināja aktīvi izsūtīt krāpnieciskus pikšķerēšanas e-pastus Latvijas iedzīvotājiem, izliekoties par VAS "Latvijas pasts", un aicinot veikt apmaksu par aizkavētiem sūtījumiem," norādīja Krutova.

Tāpat pagājušajā nedēļā tika pamanīta arī iepriekš neredzēta krāpšanas kampaņa - Valsts policijas vārdā. Vairāki Latvijas iedzīvotāji saņēma e-pastus, kuros tika apsūdzēti nepilngadīgo pornogrāfijas patērēšanā, un viņiem tika draudēts ar cietumsodu.

Minētie e-pasti bija noformēti ļoti sliktā latviešu valodā un sākotnēji nesaturēja ne aizdomīgus pielikumus, ne saites, tomēr, uzsākot saraksti ar krāpniekiem, tālākajos e-pastos tika saņemts piedāvājums vienoties par "Miera izlīgumu" un veikt 7800 eiro lielu soda apmaksu. Tāpat vēlākā saziņā tika prasīti arī pases dati. "Cert.lv" rīcībā nav informācijas, ka kāds būtu cietis šajā uzbrukumā. Par minēto kampaņu brīdinājumu publicējusi arī Valsts policija.

Kopumā situācija Latvijas kibertelpā vērtējama kā stabila, bet ar augstu riska potenciālu plašākiem incidentiem, tomēr situācija tiek veiksmīgi kontrolēta, un "Cert.lv" sadarbībā ar partneriem turpina uzraudzīt tajā notiekošo, norādīja "Cert.lv" pārstāve.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.