Menu
 

Šogad, salīdzinot ar 2021.gadu, izdegušas mazākas meža platības

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Salīdzinot ar 2021.gadu, šogad Latvijā bijis krietni mazāk meža ugunsgrēku un izdedzis par teju 300 ha mazāk nekā pērn. Šogad Valsts meža dienests (VMD) reģistrējis 263 meža ugunsgrēkus, tajos izdeguši 206 ha meža zemes, informē VMD.

Vairums meža ugunsgrēku izceļas cilvēku neuzmanīgas un bezatbildīgas rīcības dēļ, atsevišķos gadījumos tiek konstatēta ļaunprātīga dedzināšana. Retos gadījumos meža ugunsgrēkus mēdz izraisīt zibens spērieni, elektrolīniju īssavienojumi u.c.

Kopš 2.maija Latvijā ir izsludināts ugunsnedrošais laikposms, tā laikā ikvienam iedzīvotājam uzturoties mežā un purvā, ir aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus, kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotās vietās, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas, atgādina VMD. Tāpat ugunskurus nedrīkst atstāt bez uzraudzības un nedrīkst dedzināt atkritumus. Dabas baudītājiem, ogotājiem un sēņotājiem jāatceras, ka ar automašīnām nedrīkst braukt ārpus meža un purva ceļiem – no putekļiem, kas sakrājušies uz  transportlīdzekļu sakarsušajiem kolektoriem, var izveidoties gruzdošas oglītes, kas var kļūt par meža ugunsgrēka izcelšanās iemeslu. Kā arī mežā nedrīkst veikt jebkuras citas darbības, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Šogad VMD dzēsis 263 meža ugunsgrēkus, tajos izdeguši 206 ha meža zemes, no tiem jaunaudzes degušas 67 ha platībā. Pērn šajā pašā laika periodā dienests dzēsa 422 meža ugunsgrēkus, tajos izdega 502 ha meža zemes, no tiem jaunaudzes dega 111 ha platībā, norāda dienestā.

“Meža ugunsgrēku ziņā šis gads ir “mierīgāks” nekā iepriekšējais. Tam par iemeslu ir salīdzinoši regulārie nokrišņi, kas samazina meža ugunsbīstamību. Tomēr, neskatoties uz to, aicinu ikvienu, atrodoties mežā un purvā, ievērot ugunsdrošību, jo pat vismazākā dzirkstele var izraisīt lielu ugunsgrēku,” uzsver VMD Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

Pamanot meža ugunsgrēku, nekavējoties jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112 un pēc iespējas precīzāk jānorāda notikuma vieta. Savlaicīgas un precīzas informācijas saņemšana par meža ugunsgrēku būtiski samazina izdegušo platību apmērus, stāsta VMD.

Valsts meža dienests uzrauga meža apsaimniekošanu un izmantošanu, medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu, kā arī īsteno meža ugunsapsardzību un uzkrāj informāciju par mežu un tajā notikušo mežsaimniecisko darbību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.