Menu
 

Kazāks: Energokrīzes pārvarēšanai valdībai jādomā arī par ilgtermiņa risinājumiem

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Ar izstrādātajiem atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem un uzņēmējiem energokrīzes pārvarēšanai gaidāmajā apkures sezonā valdība virzās pareizajā virzienā, tomēr ir jāsaprot, ka augstas cenas saglabāsies arī pēc tam, tādēļ jādomā par ilgtermiņa risinājumiem un jāīsteno tāda politika, lai nākotnē cenu griestus būtu iespējams paredzēt, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Runājot par ilgtermiņa risinājumiem, viņš atzina, ka būtu krietni aktīvāk jāsiltina ēkas, kas Latvijā līdz šim ticis darīts nepietiekami, kā arī jādomā par paradumu maiņu. Tādā veidā varēšot ieviest paliekošas pārmaiņas.

Kazāks arī mudināja valdību veidot tādu politiku, lai uzņēmēji un iedzīvotāji varētu pārskatāmā nākotnē paredzēt energoresursu cenu griestu līmeni. Viens no veidiem, kā to darīt, ir noslēgt ilgāka termiņa līgumus ar piegādātājiem, kas nav Krievija. Tāpat svarīgi būtu saprast, vai Latvijā tiks būvēts sašķidrinātās dabasgāzes terminālis, sacīja centrālās bankas vadītājs.

Vaicāts, vai valdība patlaban iet pareizo ceļu energokrīzes un tās radītās inflācijas pārvarēšanai ilgtermiņā, Kazāks atbildēja, ka virziens ir pareizs, taču daudzas no kaitēm ir ielaistas. "Es domāju, mēs noteikti esam pamodušies, jau karam sākoties, bet vienmēr var labāk," sacīja ekonomists, piebilstot, ka arī priekšvēlēšanu laiks ir viens no faktoriem, kas nedaudz bremzē aktīvu politiķu rīcību šajos aktuālajos jautājumos.

Izsakoties par kopējo ekonomisko situāciju Latvijā, Kazāks atzina, ka tā ir grūta, īpaši, ja skatāmies uz gada beigām. Inflācija būs augstāka par gaidīto un arī saglabāsies ilgāk, nekā iepriekš tika prognozēts, recesijas iespējamība gada beigās ir diezgan augsta, viņš prognozēja.

"Ekonomika sabremzēsies un būs grūti, bet tajā pašā laikā nebūs slikti, jo mums ir iespēja šo krīzi pārdzīvot, atbalstot tos iedzīvotājus un ekonomikas sektorus, kas jutīsies vissliktāk. Sajūtu līmenī tā situācija būs sāpīgāka nekā ciparos, jo [..] būs sektori, kas kritīs, būs sektori, kas augs, un tas izlīdzināsies," skaidroja Latvijas Bankas prezidents.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.