Menu
 

Mūrniece: Mūsdienu izaicinājumi liek meklēt jaunus risinājumus stabilai naudai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Juris Vīgulis, Saeima Foto - Juris Vīgulis, Saeima

"21.gadsimta divdesmitie gadi atnākuši ar saviem izaicinājumiem. Pandēmija, Krievijas iebrukums Ukrainā, enerģētiskā krīze. Šie notikumi liek meklēt līdz šim nebijušus risinājumus, kā stabilizēt naudas vērtību," sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ceturtdien, 18.augustā, uzrunājot konferences "Nauda Latvijā no neatkarības atjaunošanas līdz mūsdienām" dalībniekus Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, informē Saeimas Preses dienestā.

Kā vienu no šībrīža iezīmēm Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja lielāku valsts līdzdalību ekonomiskajos procesos. "Šo nepieciešamību mēs redzējām atbalsta mehānismu izstrādē Covid-19 krīzes izraisīto seku līdzsvarošanā, gan arī redzam tagad, kad domājam, kā palīdzēt iedzīvotājiem vieglāk pārdzīvot vēl nebijušu enerģētisko krīzi."

Tāpat I.Mūrniece atzīmēja, ka pārmaiņas cilvēka attiecībās ar naudu neizbēgami radīs mūsdienu tehnoloģiskie procesi. Tāpēc jau tagad ir svarīgi saprast, kā ne visai tālā nākotnē rīkosies atbildīgās institūcijas, lai nodrošinātu naudas kontroli un drošību. "Mums acīmredzot jārīkojas tā, lai Latvijā šie pārmaiņu procesi neietekmētu sabiedrības stabilitāti."

Atskatoties uz Latvijas naudas ceļu līdz mūsdienām, Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka, "lai cik sarežģītos apstākļos notika neatkarīgas Latvijas dibināšana un tāpat atjaunošana, no šodienas perspektīvas var teikt - nacionālās valūtas radīšana un ieviešana abos gadījumos notika sekmīgi, lai arī nebūt ne vienkārši".

Kā sekmīgu I.Mūrniece atzīmēja Latvijas rubļa izveidošanu kā pārejas posma naudu ekonomikas stabilizēšanā pirms lata noteikšanas par pilntiesīgu un leģitīmu valūtu. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvijas valstsvīri un amatpersonas bija spējuši radīt stipru latu, kas palīdzēja veidot uzticību nacionālajai valūtai, kā arī mazināja sabiedrības bažas pirms iestāšanās eirozonā, vēsta Preses dienestā.

"Lats bija ļoti gaidīts un cienīts kā viens no mūsu nacionālās valsts simboliem. 1922.gadā tas apliecināja jaundibinātās valsts ekonomisko neatkarību un spēku pēc 1.pasaules kara, bet atjaunotajā Latvijas Republikā pēc 50 okupācijas gadiem lats kā stipra un dārga valūta bija reāla, taustāma saikne ar pirmskara Latviju, apliecinot, ka notikusi atgriešanās brīvvalstī," klātesošajiem konferencē sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.