Menu
 

Levits: Valsts prezidentu taka Likteņdārzā iezīmē Latvijas valstiskuma stāstu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

18.augustā Valsts prezidents Egils Levits un nodibinājuma "Kokneses fonds" padomes priekšsēdētāja Sandra Kalniete Likteņdārzā atklāja īpašu Valsts prezidentu taku - maršrutu, kas savieno vienotā ceļā visus kokus, ko Likteņdārzā kopš 2008.gada stādījuši Valsts prezidenti, pieminot Latvijas Valsts prezidentus un Valsts prezidenta vietas izpildītājus, informē Valsts prezidenta kancelejā.

E.Levits uzsvēra, ka Valsts prezidenta institūcijas simtgadē īpaši tiek pieminēti un godināti arī Valsts prezidenta vietas izpildītāji Pauls Kalniņš (Saeimas priekšsēdētājs kā Valsts prezidenta vietas izpildītājs 1944-1945) un Jāzeps Rancāns (Saeimas priekšsēdētāja biedrs kā Valsts prezidenta vietas izpildītājs 1947-1969). Viņi atbilstoši Satversmei pēc Latvijas okupācijas uzņēmās Valsts prezidenta pienākumus. Pauls Kalniņš un bīskaps Jāzeps Rancāns simbolizē pretošanās kustību okupācijas režīmam. Laikā, kad Latvijas neatkarība bija vardarbīgi atņemta, viņi trimdas apstākļos turpināja cīnīties par Latviju, starptautiski uzturēja prasību neatzīt okupāciju, rūpējās ar bēgļu gaitās un trimdā nonākušajiem latviešiem.

Aizgājušo prezidentu vietā kokus stādījuši dzimtas pārstāvji - kā Gustavam Zemgalam un Kārlim Ulmanim - vai viņu amata pienākumu turpinātāji - kā Albertam Kviesim, Paulam Kalniņam un Jāzepam Rancānam. "Likteņdārza ansamblī Valsts prezidentu taka vēl spēcīgāk iezīmē Latvijas valstiskuma stāstu, simbolizējot valsts nepārtrauktību kopš 1922.gada," uzsvēra E.Levits.

Valsts prezidentu takas sākumā atrodas takas karte, kur atzīmēti visi iestādītie koki, kā arī iekļauta informācija par Valsts prezidenta institūciju Latvijā. Savukārt pie katra iestādītā koka izvietota plāksne ar iegravētu Valsts prezidenta vārdu, uzvārdu un prezidentūras laiku. Uz plāksnes atrodams arī kvadrātkods, ko nolasot ar viedierīci apmeklētājs tīmekļvietnē www.president.lv varēs uzzināt vairāk par attiecīgo Valsts prezidentu. Taka izveidota, Valsts prezidenta kancelejai sadarbojoties ar nodibinājumu "Kokneses fonds", vēsta kancelejas pārstāvji.

Kā ziņots, 2008.gadā pirmais atjaunotās Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis, godinot bijušo Latvijas Valsts prezidentu piemiņu, Likteņdārzā aizsāka koku stādīšanas tradīciju. G.Ulmanis iestādīja kokus par godu Jānim Čakstem un Kārlim Ulmanim. 2022.gadā koku Alberta Kvieša piemiņai iestādīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs, Paula Kalniņai piemiņai - Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Jāzepa Rancāna piemiņai - Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Kokus iestādījuši arī Valsts prezidenti Valdis Zatlers (2009.gadā), Andris Bērziņš un Raimonds Vējonis (2015.gadā), Vaira Vīķe-Freiberga un Egils Levits (2020.gadā), kā arī Guntis Ulmanis (2022.gadā). Gustava Zemgala piemiņai koks tiks iestādīts šāgada septembrī, to darīs viņa mazmazdēls Mārtiņš Andersons. Koku stādīšanu Valsts prezidentu takā turpinās arī nākamie Latvijas Valsts prezidenti, norāda Valsts prezidenta kancelejā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.