Menu
 

Aptauja: Trešdaļa autovadītāju automātiskās drošības sistēmas transportlīdzeklī uzskata par "lieku greznību"

  • Autors:  LETA
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Trešdaļa autovadītāju automātiskās drošības sistēmas ADAS ("Advanced Driver Assistance Systems") transportlīdzeklī uzskata par "lieku greznību", liecina risku apdrošinātāja "Balta" (PZU grupa) veiktā aptauja.

Vienlaikus 55% Latvijas autovadītāju ir pārliecināti, ka ADAS sniedz vismaz daļēju atbalstu autovadītājam un katrs desmitais tām uzticas simtprocentīgi.

Katrs piektais autovadītājs Latvijā ir pārliecināts, ka automātiskās drošības sistēmas drīzāk ir komforta, nevis reālas drošības jautājums, un 13% paļaujas tikai uz savām prasmēm un refleksiem, liecina aptauja.

Biežāk uz savām prasmēm un refleksiem paļaujas sievietes (15% salīdzinājumā ar 12% vīriešu), toties vīrieši daudz biežāk norāda, ka ADAS viņiem palīdzējušas izvairīties no ceļu satiksmes negadījumiem (32% vīriešu un tikai 17% sieviešu).

"Baltas" pārstāvji norāda, ka tas varētu būt skaidrojams ar faktu, ka vīrieši kopumā vairāk lieto dažādus elektroniskos palīgus un arī statistiski biežāk nonāk avārijas situācijās. Kopumā ADAS no avārijas paglābušas katru ceturto autovadītāju, un vēl 15% par šādu pieredzi ar ADAS ir dzirdējuši savā paziņu lokā.

Visvairāk Latvijas autovadītāji novērtē tādas automātiskās drošības sistēmas kā ABS, ko par būtisku drošības elementu uzskata 96% aptaujāto, elektroniskās stabilitātes sistēmu auto stabilizācijai izslīdēšanas un tamlīdzīgos gadījumos (95%), aklo zonu sensorus (95%) un auto atpakaļskata kameru (94%).

Savukārt vismazāko ieguvumu šoferi saskata no tādām automašīnas funkcijām kā ceļazīmju atpazīšana (79%) un joslu sensors (77%).

Cilvēciskā faktora un automātisko drošības sistēmu lomai ceļu satiksmes drošības uzlabošanā būs veltīta arī "Baltas" un Satiksmes ministrijas organizētās gada balvas "Drošākais uzņēmuma autoparks" 10 gadu jubilejas diskusija, ko varēs vērot "Baltas" "Facebook" lapā un "Delfi" tiešraidē 8.novembrī plkst.13.

"Baltas" un "Norstat" aptauja veikta 2022.gada oktobrī, aptaujājot 1008 Latvijas iedzīvotājus 18-74 gadu vecumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.