Menu
 

Aptauja: vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētkos plāno tērēt tikpat daudz kā iepriekšējā gadā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

39 % respondentu apgalvo, ka Ziemassvētkos plāno izdot tikpat daudz kā iepriekšējā gadā, liecina “IKEA” ikgadējā aptauja. 56 % Latvijas iedzīvotāju svētki un gaidīšanas laiks saistās tikai ar pozitīvām sajūtām, savukārt daudziem no tiem, kuri tomēr neizjūt tik lielu prieku, tas ir saistīts ar gaidāmajiem izdevumiem vai samazinātu budžetu. Latvijas iedzīvotājiem svarīgākās Ziemassvētku tradīcijas ir svētku maltītes ieturēšana ģimenes lokā (46 %), Ziemassvētku eglītes rotāšana (38 %) un mājas rotāšana pirms Ziemassvētkiem (24 %).

“Tiem, kas raizējas, ka šogad varēs svētkiem tērēt mazāku līdzekļu apjomu, nebūtu jāsatraucas, ka tāpēc nevarētu svinēt svētkus. Daudzas svētku aktivitātes, kas aptaujas dalībniekiem raisa vislielāko prieku, ir īstenojamas ar pavisam nelieliem līdzekļiem. Piemēram, laika pavadīšana kopā ar ģimeni (48 %), Ziemassvētku noskaņa pirms svētkiem un to laikā (46 %), ielu rotājumi un izrotātā apkārtne (35 %), kā arī lielāka labestības un kopābūšanas gaisotne nekā ikdienā (24 %),” komentējis “IKEA Latvija” vadītājs Pēteris Grīnbergs.

Vairāk nekā ceturtā daļa respondentu atzina, ka viņiem ir ļoti svarīgi sapost mājokli un ienest svētku noskaņu ar Ziemassvētku rotājumiem. Teju piektā daļa uzskata sevi par maksimālistiem, kas nevēlas atstāt novārtā nevienu sīkumu – ciena visas Ziemassvētku tradīcijas un gādā par izpušķotu eglīti, krāšņu galda klājumu, sezonālo apgaismojumu un citiem noskaņu radošiem elementiem.

Trešā daļa aptaujas dalībnieku uzskata, ka ir drīzāk minimālisti un iztiek ar pāris dekorācijām, vēl trešā daļa atzīst, ka svētki saistās ar nostalģiju un ka viņiem patīk rotājumi, kas saistās ar bērnību vai pat ir saglabāti no tā laika.

Gandrīz katrs trešais Latvijas iedzīvotājs svētku rotājumiem tērēs ne vairāk par 30 eiro, bet piektā daļa šim mērķim atvēlēs 31–60 eiro. Gandrīz trešā daļa (29 %) plāno izveidot dāvanu sarakstu un iegādāties visu vismaz mēnesi pirms svētkiem. Katrs ceturtais šogad grasās apdāvināt 5–6 cilvēkus, bet 30 % iegādāsies dāvanas 3–4 cilvēkiem.

Plānotie izdevumi par dāvanām saglabājas aptuveni iepriekšējā gada līmenī: katrs piektais Latvijas iedzīvotājs ir nolēmis iztērēt 30–60 eiro, vairāk nekā ceturtā daļa tērēs 61–100 eiro, bet katrs desmitais izdos 101–150 eiro un tikpat daudzi arī 151–200 eiro. 9 % aptaujāto atzīst, ka tērēs vairāk par 200 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.