Menu
 

Foto: Pie Saeimas nama atklāj Ķekavas akmeņkaļu izgatavoto parlamenta simtgadei veltīto plāksni

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Ieva Ābele, Saeima Foto – Ieva Ābele, Saeima

“Ceļā uz savu valsti Latvijas tautas izvēle bija demokrātija un parlamentārisms, un mūsu vēsture liecina, ka tā ir bijusi pareizā izvēle,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ceturtdien pie Saeimas nama svinīgā pasākumā atklājot Saeimas simtgadei veltītu plāksni. Plāksni pie Saeimas nama ieejas veidojusi Saeima sadarbībā ar tēlnieku Jāni Strupuli, un to izgatavojuši Ķekavas akmeņkaļi.

“Pirms simt gadiem, 7.novembrī, uz pirmo sēdi sanāca Saeimas pirmais sasaukums, un vienlaikus spēkā stājās Satversme – mūsu valsts pamatlikums. Šī plāksne turpmāk ikvienam atgādinās šos mūsu valstij ļoti nozīmīgos notikumus,” Saeimas priekšsēdētājas teikto citē Saeimas preses dienests. 

“Plāksnē ir vārdā nosauktas un iekaltas trīs mūsu tautas un valsts lielākās vērtības – brīvība, neatkarība un demokrātija,” uzsvēra I.Mūrniece, atzīmējot, ka šīs vērtības mūs stiprināja arī 1990.gada 4.maijā, kad Augstākā padome šajā namā pieņēma Neatkarības atjaunošanas deklarāciju un tika atjaunots Latvijas valstiskums.

“Šodien mēs arī jūtamies stiprāki, jo esam Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, paužot gandarījumu, ka šodien mūs ar savu klātbūtni ir pagodinājusi Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola. Plāksnes atklāšanā piedalījās arī Saeimas Prezidijs, deputāti, 4.maija deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka, Eiropas parlamenta viceprezidents Roberts Zīle un parlamenta delegācija, kā arī tēlnieks Jānis Strupulis.

1.Saeima uz pirmo sēdi sanāca 1922.gada 7.novembrī un iemiesoja tautas uzticību savam valstiskumam, brīvībai, neatkarībai un demokrātijai, atgādina Saeimas preses dienests. Līdz ar parlamenta sanākšanu spēkā stājās arī Latvijas valsts pamatlikums – Satversme, kas noteica valsts iekārtu un varas īstenošanas principus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.