Menu
 

Aptauja: Rīgā un Jūrmalā 72% autovadītāju visbiežāk automašīnu izmanto braucieniem pa pilsētu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Rīgā un Jūrmalā 72% autovadītāju visbiežāk automašīnu izmanto braucieniem pa pilsētu, liecina transporta platformas "Bolt" sadarbībā ar pētījumu centru SKDS veiktā aptauja.

Kopumā Rīgā un Jūrmalā 69% autovadītāju uzskata, ka jāsamazina automašīnu skaits Rīgā un Jūrmalā. Gandrīz tikpat daudz Rīgas un Jūrmalas iedzīvotāju (68%) piekrīt, ka pilsētās vajadzētu būt vairāk alternatīvu privātajām automašīnām, piemēram, ērta sabiedriskā transporta sistēma un koplietošanas mobilitātes iespējas.

Aptaujas dati rāda, ka 40% Rīgas un Jūrmalas iedzīvotāju, kuriem ir autovadītāja apliecība, visbiežāk brauc vieni, savukārt 38% mājsaimniecību ir vairāk nekā viena automašīna. Pētījuma autori norāda, ka pilsētu atkarība no automašīnām ir viena no lielākajām problēmām, ar ko saskaras ikviena metropole. Pēdējos aptuveni simts gadus pilsētas ir projektētas tā, lai tās būtu pielāgotas autotransportam, citus pārvietošanās veidus un gājējus atstājot otrajā plānā.

Personīgie auto vēl aizvien ir statusa simbols sabiedrībā, kas ir ērti pieejams, turklāt tas ļauj autovadītājam ātri un patstāvīgi mērot lielus un mazus attālumus. Ar katru desmitgadi visā pasaulē palielinās automašīnu pārdošanas apjomi. Tikmēr "Bolt Drive" aprēķini liecina, ka viens koplietošanas auto var aizstāt vairākas privātās automašīnas - koplietošanas automašīna mēnesī veic trīs līdz četras reizes lielākus attālumus, salīdzinot ar privāto automašīnu.

Vairākums jeb 72% respondentu visbiežāk automašīnu izmanto braucieniem pa pilsētu. Biežāk minētie iemesli, lai atteiktos no braukšanas ar automašīnu pilsētā, ir labāks sabiedriskā transporta pārklājums (45%), koplietošanas automašīnu pieejamība par pieņemamu cenu (22%) un augsta mikromobilitātes rīku pieejamība (11%), piemēram, koplietošanas skrejriteņi un e-velosipēdi.

"Bolt" pētījumā sadarbībā ar pētījumu centru SKDS šī gada septembrī tika aptaujāti 775 Rīgas un Jūrmalas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem, kuriem ir autovadītāja apliecība.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.