Menu
 

"Rīgas metropole" rīko pieredzes apmaiņas vebināru Ukrainas pašvaldībām par ēku renovāciju un energoefektivitāti

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - "Rīgas metropole" Ilustrācija - "Rīgas metropole"

16.novembrī plkst.13.00 pēc Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienības "Rīgas metropole" un Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas iniciatīvas notiks šogad noslēdzošais seminārs vebināru ciklā Ukrainas pašvaldībām, kurā ar pieredzi Ukrainas atjaunošanai dalās Latvijas pašvaldības. Šoreiz vebināra tēma ir veltīta Latvijas pieredzei ēku atjaunošanā un energoefektivitātes nodrošināšanā, kā arī Eiropas Savienības fondu sniegtajām attīstības iespējām pašvaldībām. Līdz šim notikušajos trīs vebināros piedalījušies ap 300 Ukrainas pašvaldību pārstāvju, informē apvienībā "Rīgas metropole".

Šoreiz gada pēdējā vebinārā piedalīsies Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) Uzņēmējdarbības un inovāciju departamenta direktore Marina Vorobjova-Vaišļa, kas ar prezentāciju "Nevis apgūt, bet gan ieguldīt savā nākotnē" pastāstīs par Eiropas Savienības finanšu atbalsta instrumentiem un Latvijas pieredzi, kā sagatavoties to apgūšanai un izmantošanai. Šis temats ir svarīgs Ukrainai kā Eiropas Savienības kandidātvalstij, skaidro apvienības pārstāvji. Savukārt Ukrainas infrastruktūras atjaunošanā kā viena no prioritātēm tiek izvirzīta ēku energoefektivitāte un siltināšana. Šajā jautājumā ar pieredzi dalīsies Rīgas valstspilsētas pašvaldība.

Pirmajos vebināros Latvijas valsts institūcijas un pašvaldības dalījās ar alternatīvo centralizētās apkures sistēmu ieviešanas pieredzi pašvaldībās, kas veicina enerģētisko neatkarību no importētajiem energoresursiem un ļauj samazināt izmaksas, kā arī apskatīja mūsu valsts un pašvaldību pieredzi saistībā ar attālināta mācību procesa organizēšanu vispārizglītojošās skolās. Savukārt trešais vebinārs tika veltīts lauksaimniecības perspektīvām Eiropas Savienībā, lauksaimniecības kopējo politiku un zemes jautājumiem. 

Vebināru mērķis ir vienlaikus ar materiālu palīdzību Ukrainai nodot mūsu valsts, pašvaldību un uzņēmumu labās prakses piemērus un zināšanas, kas ļautu karā cietušajām pašvaldībām efektīvāk organizēt pilsētu infrastruktūras atjaunošanu, atkopšanos un atgriešanos normālā dzīves ciklā, tostarp izmantojot Eiropas Savienības piešķirtos līdzekļus, norāda "Rīgas metropoles" pārstāvji. Vebināru cikls notiek "Rīgas metropoles" un Ukrainas pilsētu Novogradas-Volinskas, Voznesenskas un Trostjanecas noslēgtā sadarbības memoranda ietvaros. Visas sadraudzības pilsētas un to apkārtne ir cietušas no Krievijas izraisītā kara.

Latvija Ukrainai var palīdzēt ne tikai ar militāru un sociālu atbalstu, bet arī ar savām zināšanām. Līdzās karadarbībai atbrīvotajās teritorijās notiek tās atjaunošanas darbi. Nākotnē plānots arī Eiropas Savienības fondu līdzekļu atbalsts, tāpēc Ukrainas pašvaldībām ir ļoti svarīgi iegūt vairāk zināšanu par šo līdzekļu atbilstošu administrēšanu, projektu sagatavošanu un arī zaļās politikas kursu, kas šobrīd ir svarīgs projektu kritērijs, atzīmē apvienībā.

"Rīgas metropoles" pašvaldībām ir izveidojusies cieša sadarbība ar Ukrainas pilsētām, un "Rīgas metropoles" pašvaldības ir gatavas tās atbalstīt atjaunošanas darbos arī ar savām zināšanām un pieredzi - kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā "Rīgas metropoles" pašvaldības ir praktiski pilnībā modernizējušas inženierkomunikāciju tīklus, īstenojušas vērienīgus Eiropas savienības līdzfinansētus projektus, atjaunojušas ēkas, atbilstoši jaunākajām energoefektivitātes prasībām, stāsta "Rīgas metropoles" pārstāvji.

Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība "Rīgas metropole" apvieno Rīgas valstspilsētu un teritoriju ap to. Tās kodolu veido Rīga un astoņi Pierīgas novadi - Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu un Siguldas. Apvienības sastāvā esošo pašvaldību teritorijās dzīvo 42,5% no visiem Latvijas iedzīvotājiem un platība aptver ap 3642 kv.km. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.