Menu
 

Igaunijā bāzētā NATO kaujas grupa organizē militārās mācības Ādažu poligonā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Igaunijā bāzētā NATO kaujas grupa organizē militārās mācības Ādažu poligonā Foto: Armīns Janiks, Jaunsardzes un informācijas centrs

No 22. oktobra līdz 4. novembrim Ādažu poligonā notiek Igaunijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas organizētās mācības “Furious Axe”.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš uzsver: “Esmu gandarīts, ka Ādažu poligonā trenējas ne tikai Nacionālie bruņotie spēki un Latvijā dienošie sabiedroto karavīri, bet arī Igaunijā izvietotā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa. Ādažu poligons ir vienīgā plašā militāro mācību teritorija Latvijā, kur militārās mācības norisinās jau 90 gadus. Tas ir ne tikai lielākais poligons Baltijas valstīs, bet arī unikāla treniņu vieta, jo mācību laikā izaicinājumus rada mežains apvidus, kas traucē redzamību un šāviņa mērķa sasniegšanu.”

Mācību mērķis ir pilnveidot NATO paplašinātās klātbūtnes Igaunijā kaujas grupas un Igaunijas Aizsardzības spēku sadarbību un savietojamību un veicināt to ciešāku integrāciju. Mācību laikā Ādažu poligonā norisināsies gan kaujas šaušana, gan taktiskie vingrinājumi, informē AM Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente majore Mairita Senkevicina.

2016. gadā NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā. NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm, vēsta AM pārstāve.

Turpinoties intensīvam militāro vingrinājumu un mācību posmam, Nacionālie bruņotie spēki atgādina, ka to laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietojas gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lido militārās lidmašīnas un helikopteri. Mācību laikā būs dzirdami īslaicīgi trokšņi, kas nenodara kaitējumu apkārtējiem un īpašumam. 

Militārās tehnikas kolonnas pavada Militārā policija, Valsts policija vai Pārvietošanas koordinācijas centrs. Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, bruņotie spēki aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību, piemēram, mēģinot to apdzīt, skaidro M. Senkevicina.

Bruņotie spēki uzsver, ka Latvijas gaisa telpā militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.