Menu
 

Atklās otro pieteikšanās kārtu iniciatīvai, kas jauniešiem ļauj apceļot Eiropu bez maksas

  • Autors:  LETA
Atklās otro pieteikšanās kārtu iniciatīvai, kas jauniešiem ļauj apceļot Eiropu bez maksas arhīvs

Eiropas Komisija (EK) 29.novembrī atklās otro pieteikšanās kārtu iniciatīvai "DiscoverEU", kas jauniešiem ļauj apceļot Eiropu par bez maksas, liecina EK publicētā informācija.

18 gadus veci Eiropas Savienību (ES) jaunieši līdz šī gada 11.decembrim varēs pieteikties uz 12 000 brīvbiļešu, ar kurām laikposmā no 2019.gada 15.aprīļa līdz 31.oktobrim varēs ceļot pa Eiropu. Pirmā "DiscoverEU" kārta saveda kopā tūkstošiem jauniešu no visas Eiropas. Programmas gaitā līdz šim savstarpēji nepazīstami dalībnieki, izmantojot sociālos tīklus, veidoja grupas un kopā ceļoja no pilsētas uz pilsētu, kā arī deva viens otram naktsmājas.

"Šovasar iespēja ceļot pa ES tika dota aptuveni 15 000 astoņpadsmitgadnieku. Jaunieši nepastarpinātā veidā izjuta, ko nozīmē būt eiropietim. Viņiem bija iespēja iepazīt Eiropas daudzveidību un kultūras bagātību, kā arī aprunāties ar cilvēkiem no dažādām ES valstīm. Esam dzirdējuši ārkārtīgi daudz pozitīvu atsauksmju no dalībniekiem, tāpēc esmu gandarīts, ka nākamajā gadā šo pieredzi varēsim sniegt vēl lielākam skaitam jauniešu," sacīja Izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta komisārs Tibors Navračičs.

Atlasi izturējušie jaunieši varēs doties ceļā individuāli vai ne vairāk kā piecu cilvēku grupā. Parasti jauniešiem tiek piešķirtas dzelzceļa biļetes. Tomēr, lai nodrošinātu piekļuvi arī Eiropas reģioniem, kur dzelzceļa nav, dalībnieki var izmantot alternatīvus transporta veidus, piemēram, autobusu, prāmi vai, izņēmuma gadījumā, lidmašīnu. Tas nodrošinās, ka iespēja piedalīties būs arī jauniešiem, kuri dzīvo ES attālos apgabalos vai salās.

Ņemot vērā "DiscoverEU" lielo popularitāti un pieredzi, ko tā sniedz jauniešiem no visas ES, nākamajā ES ilgtermiņa budžetā pēc 2020.gada EK aicina šai iniciatīvai piešķirt 700 miljonu eiro budžetu programmas "Erasmus" ietvaros. Ja Eiropas Parlaments un Padome šo priekšlikumu atbalstīs, tad 2021.-2027.gadā ceļot varēs vēl 1,5 miljoni jauniešu.

"DiscoverEU" budžets 2018.gadā bija 12 miljoni eiro, un tā tika uzsākta jūnijā. Līdz šim iespēju paceļot pa Eiropu izmantojuši jau 15 000 jauniešu. Šogad - Eiropas kultūras mantojuma gadā - ceļotāji varēs piedalīties daudzos pasākumos, kas par godu Eiropas kultūras bagātībai notiek visā Eiropā.

No Latvijas iniciatīvai pieteicās 942 jaunieši, bet Eiropu apceļoja vairāk nekā 50 jaunieši no Latvijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.