Menu
 

Vasaras mājas droša sagatavošana ziemai: lai pavasarī nav jānovērš postījumi

  • Autors:  Endijs Melecis, “If Apdrošināšana” Īpašumu produktu vadītājs
Vasaras mājas droša sagatavošana ziemai: lai pavasarī nav jānovērš postījumi publicitātes

Pirms ziemas svarīgi parūpēties ne vien par dārziem, bet arī savām brīvdienu mājām, lai pavasaris nesākas ar postījumu novēršanu un negaidītiem izdevumiem. Liela nozīme ir mājokļa atrašanās vietai, pats lielākais risks ir tieši Pierīgas apkārtnē.

Ir dažādi riski, kas var atgadīties ar māju, kuru ziemas laikā pastāvīgi neapdzīvo. Ļoti bieži tie ir trešo personu nodarīti zaudējumi. Tā tiek apzagta, tajā nelegāli ievācas un kāds sākt dzīvot. Ir gadījumi, kad ēka tiek nodedzināta.

Mājokļa apdrošināšana sniegs drošības sajūtu laikā, kad īpašumā neviens neuzturas. Apdrošināt var gan vasarnīcu vai vasaras māju, kur ziemā neviens patstāvīgi nedzīvo, gan arī ēkas, kur visu cauru gadu neviens patstāvīgi nedzīvo, piemēram, ģimene, manto māju laukos un aizrauc tur tikai nedēļas nogalēs siltās sezonas laikā.

Tumšajā laikā zādzības īpaši populāras 

Lai īpašums ziemas laikā netiktu bojāts vai apzagts, pārliecinieties, ka mājai ir modernas un drošas slēdzenes. Pirms došanās prom jāaizslēdz arī šķūnītis, pagrabs un citas palīgēkas. Logu slēģi radīs papildu drošību, tāpat apdomājiet iespēju ierīkot signalizāciju. Neatstājiet vērtīgas lietas terasēs, kā arī pirms došanās prom aizvelciet mājā aizkarus, lai no ārpuses nevarētu redzēt, kāda iedzīve atrodas mājā. Arī ziemas laikā dodieties apskatīt savu īpašumu vai lūdziet palīdzību netālu dzīvojošiem kaimiņiem, kas māju varēs pieskatīt.

Ūdens nodarītie zaudējumi pastāvīgi neapdzīvotās mājās lielāki

Liela daļa no zaudējumi tiek radīti no ūdens noplūdēm, piemēram, aukstā laikā plīstot caurulēm. Ar vasaras mājām liela problēma ir tā, ja notiek noplūde, tad bieži vien to pamana ļoti vēlu. Tas nozīmē, ka jau ir sākušies dažādi pelēšanas procesi un ēka ir bojāta daudz vairāk nekā tad, ja noplūde būtu pamanīta uzreiz – zaudējumi ir ievērojami lielāki. Pirms aukstās sezonas ir svarīgi ne vien atslēgt ūdeni, bet arī pārliecināties, ka ūdens nav caurulēs, kā arī aizgriezt visus krānus.

Uguns nelaimes – vispostošākās

Īpašumam vislielākos zaudējumus rada uguns, neapdzīvotas ēkas biežāk var nodegt pilnībā, jo nelaime laikus netiek pamanīta. Ugunsgrēkus ļoti bieži aizsāk bojātas elektroinstalācijas. Dodoties prom no mājokļa uz ilgāku laiku, ir svarīgi ne vien atslēgt visas elektriskās ierīces, bet arī izraut tās no rozetēm, kā arī, ja tas ir iespējams, atslēgt elektrību mājā kopumā. Tāpat ir jāpārliecinās, vai mājā nav vecu vai bojāti vadu. Ja elektroinstalācija nav ilgi pārbaudīta, noteikti sazinieties ar speciālistu.

Aukstums, vētras un sniegs

Pirms ziemas pārbaudiet, vai jumta segums un notekas ir labā stāvoklī, nav jānostiprina vai jāmaina. Tāpat iztīriet no notekām sausās lapas un skujas un novērtējiet, vai blakus ēkai esošie koki neapdraud īpašumu. Ziemā sniega segas svara dēļ var tikt bojāts gan jumts, gan pati būve. Novērtējiet risku, ja ir sasnidzis daudz sniega, ziemas laikā ir ieteicams atbraukt apraudzīt savu īpašumu un notīrīt no jumta sniegu, kā arī lāstekas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.