Menu
 

Foto: Unikālā zemūdens ekspedīcijā Slokas karjerā piedalās sabiedrībā zināmas personības un ministriju pārstāvji

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Valdis Skudre Foto - Valdis Skudre

Jau trešo gadu pēc kārtas laika periodā no pavasara līdz rudens sākumam tiek organizētas dažādas projekta “Par tīrām upēm!” aktivitātes, ko 2021.gadā aizsāka minerālūdens zīmols “Mangaļi” sadarbībā ar Pasaules Dabas fondu, ar mērķi iesaistīties un ilgtermiņā rūpēties par Latvijas upju ekosistēmu atjaunošanu un uzlabošanu. Projekta ietvaros arvien tiek meklēti jauni veidi, kā iesaistīt sabiedrību problēmas risināšana un piesaistīt uzmanību kritiskajam stāvoklim, kādā atrodas Latvijas upju ūdens ekoloģiskā kvalitāte un bioloģiskā daudzveidība. Tāpēc Slokas dolomīta karjerā projekta ietvaros tika rīkota pirmā zemūdens ekspedīcija, lai padziļinātāk ielūkotos mūsu ūdenstilpju "iekšpusē”, informē projekta “Par tīrām upēm!” pārstāvji.

Zemūdens pasaules izzināšanas ekspedīcijā kopā ar Pasaules Dabas fonda Baltijas jūras saldūdens programmas vadītāju Magdu Jentgenu piedalījās zemkopības ministrs Didzis Šmits, Vides aizsardzības reģionālās attīstības ministrijas Ūdens resursu nodaļas projekta koordinatore Laura Jukāme-Ķerus, Pasaules Dabas fonda vadītājs Jānis Rozītis, “Life GoodWater IP” projekta administratīvais vadītājs Jānis Šīre, Liepājas speciālās ekonomiskās zonas vadītājs Uldis Hmieļevskis, kā arī projekta “Par tīrām upēm!” vēstnese – satura veidotāja un dabas entuziaste Sibilla Šlēgelmilha. Lai veicinātu sabiedrības līdzdalību un iespēju iesaistīties projektā, sociālo tīklu konkursā tika izspēlēta iespēja pieciem cilvēkiem pievienoties niršanas pasākumā. 

Projekta ilgtermiņa mērķis ir izglītot sabiedrību par kritiski zemo upju ekoloģisko stāvokli un veidiem, kā kopīgi situāciju var uzlabot un kāpēc gan mākslīgi veidotu, gan dabīgi veidotu upju aizsprostu nojaukšana vai pārbūve ir vitāli nepieciešama. “Mangaļi” un Pasaules Dabas fonda ekspertu kopīgi veiktajā pētījumā atklājās, ka no aptuveni 12 500 Latvijas upju tikai trešdaļa (33%) ir augstvērtīgā ekoloģiskajā kvalitātē un viens no būtiskajiem upju ekosistēmas apdraudējumiem ir dažādu veidu aizsprosti, kas veidojas gan dabiski, gan mākslīgi, skaidro projekta “Par tīrām upēm!” pārstāvji.

“Lai aktualizētu ūdens piesārņojuma un aizsardzības jautājumus starp dažādām sabiedrības grupām, nolēmām iet šo radoši izglītojušo ceļu un rīkot niršanas pasākumu. Šis pasākums ir apliecinājums tam, ka mums kā tautai rūp mūsu zemes vērtības – daba, ūdens, zeme –, kas vieno mūs! Šī ir unikālā iespēja, beidzot dažādām iesaistītajām pusēm tikties savā starpā un pašiem ar savām acīm redzēt, kas tad tieši notiek zem mūsu ūdens virsmas. Es ticu, ka šī pasākuma rezultātā starpnozaru sadarbība pastiprināsies un dažādi būtiski ūdens aizsardzības jautājumi tiks aktualizēti gan iedzīvotāju starpā, gan politiķu dienas kārtībā,” komentē M.Jentgena.

“Ne velti Latvijas upes mēdz dēvēt par vienu no lielākajām mūsu zemes bagātībām – tās zemūdens pasaule ir piepildīta ar neaprakstāmu dzīvo būtņu daudzveidību un skaistumu, ko mēs ikdienā neredzam un par maz novērtējam. Esmu ļoti priecīga, ka šogad projekta “Par tīrām upēm!” mums izdevies atrast netradicionālus veidus, kā vērst uzmanību, izglītot sabiedrību par Latvijas upju kritisko situāciju, kopīgi diskutēt un aktualizēt ūdens aizsardzības jautājumus," komentē minerālūdens “Mangaļi” zīmola vadītāja Estere Ermale.

“Šī bija mana niršanas pirmā pieredze, kuras laikā izjutu ļoti daudz emociju. Pārsvarā tas bija satraukums un bailes, jo ūdens ir mana vislielākā fobija. Vēl jo vairāk – atrasties zem tā! Sākumā likās, ka nekas neizdosies, bet man paveicās ar instruktoru, jo viņš spēja mani nomierināt, izskaidrot, pielāgoties un iedot man fantastisku pirmo pieredzi niršanā. Nenoliedzami zemūdens pasaule ir īpaša, un man ir neizsakāmi liels prieks un pateicība, ka šis sapnis beidzot tika piepildīts,’’ saka S.Šlēgelmilha.

Šogad, projekta trešajā norises gadā, jūlijā plānots pārbūvēt Sveķupes caurteku Gaujas Nacionālā parka teritorijā, kuras augštecē atrodamas vērtīgas taimiņa nārsta teritorijas, un nojaukt Bejas dambi uz Alūksnes upes, kurā patlaban nenotiek nekāda veida saimnieciskā darbība. Aizsprostam nav ne funkcionāla, ne finansiāla pamata, taču pēc tā likvidēšanas tiks nodrošināta barības vielu, zivju un citu dzīvību pārvietošanās, norāda projekta “Par tīrām upēm!” pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.