Menu
 

Bites no bankas "Citadele" gaisa dārza devušās uz Ādažiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pēc aktīva darba cēliena vasaras pirmajā pusē pilsētas bites no bankas "Citadele" gaisa dārza nedēļas nogalē devās uz Ādažu militāro poligonu, lai iegūtu gardo viršu medu, informē bankas pārstāvji.

Vasaras pirmie mēneši bitēm pagāja ļoti darbīgi, izmantojot iespēju visapkārt ievākt augstvērtīgu medu - gan no tuvumā esošajiem dārziem un parkiem, gan daudzajām pilsētas liepām. Savukārt vasaras otrajā pusē bites aktīvi strādās, lai ievāktu viršu medu, bet pēc tam atgrieztos galvaspilsētā.

"Tā kā "Citadeles" lidojošajām "darbiniecēm" - bitēm - Rīgā šobrīd vairs nebija darba, mēs tās nosūtījām komandējumā uz Ādažu poligonu," atklājot bišu saimju pārvešanas iemeslu, saka bitenieks Uģis Mālnieks. "Mana sadarbība ar "Citadeli" nav kaut kāda modes būšana vai izklaide. Proti, notiek profesionāla un metodiska dravošana. Pašlaik Rīgā pēc liepziedu ienesuma bitēm ir tukšums, bet Ādažu poligonā virši tūlīt ziedēs pilnā sparā," norāda bitenieks. 

Viršu medus ir augstvērtīgākais medus, ko var iegūt Latvijā. Un, kā teic dravnieks, uz jaudīgākā medus titulu tas varētu pretendēt arī plašajā pasaulē, apsteidzot pat pasaulslaveno manukas medu no Jaunzēlandes.

"Jau kopš pavasara "Citadelē" apgūstam pamatus urbānajā biškopībā, lai ar piemēru parādītu, kā ikviens varam domāt par dabu un maziem soļiem sekmēt tās saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Darbinieki ne tikai izrāda interesi uzzināt, kā apieties ar bišu saimēm, bet arī praktiski iesaistās, piemēram, rāmīšu likšanā. Svarīgi pieminēt, ka bitēm ir ļoti liela nozīme ekosistēmā. 85% no tā, ko mēs ikdienā liekam uz galda, sagādā bites. Tās veic svarīgu darbu, vācot medu, vienlaikus arī apputeksnē augus. "Citadeles" bišu savāktais medus vēlāk būs pieejams darbiniekiem," stāsta bankas "Citadele" valdes loceklis stratēģijas realizācijas, digitālās un biznesa attīstības jautājumos Vladislavs Mironovs.

Ieguvums no "Citadeles" bišu komandējuma būs ne tikai gardais viršu medus. Noslēdzoties sezonai, tiks veiktas medus un ziedputekšņu paraugu analīzes, lai salīdzinātu apkārtējās vides ietekmi uz bišu produktiem gan pilsētvidē, gan arī viršu laukos, norāda bankas pārstāvji.

Urbānās bites "Citadeles" gaisa dārzā mitinās kopš pavasara, kad bitenieka Uģa Mālnieka vadībā tika uzstādi divi bišu stropi. Bites tika izvietotas blakus darbiniekiem un klientiem, tā atgādinot par savu nozīmīgo lomu ekosistēmā. Bišu populācijas saglabāšana ir viens no soļiem, lai sasniegtu ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķus. Ņemot vērā bišu pienesumu pārtikas, gaisa un biodaudzveidības nodrošināšanā, urbānā biškopība ir strauji izplatījusies daudzās Eiropas valstīs - Vācijā, Francijā, Austrijā un citviet -, atzīmē bankā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.