Menu
 

Piejūras novados mirušo vairāk nekā jaundzimušo Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Turpinot salīdzināt demogrāfiskās situācijas tendences Pierīgā, šoreiz pievērsīsimies Saulkrastiem un Jūrmalai – novadam un valstpilsētai pie Rīgas jūras līča. Uzreiz jāsaka, ka kopējais šajās pašvaldībās deklarēto iedzīvotāju skaits pēdējā gada laikā ir palielinājies, savukārt ar pozitīvas dzimstības rādītājiem ne Saulkrastu novads, ne valstpilsēta Jūrmala palepoties nevar. Turklāt Jūrmalas pilsētas pašvaldība piešķir vienu no lielākajiem pabalstiem jaundzimušo aprūpei valstī – 500 eiro. 2021. gadā tas piešķirts 598 jaundzimušo aprūpei, pērn – 619 jaundzimušo aprūpei. Pašvaldībā uzsver, ka tas ir dīvaini, bet ne visi vecāki vēršas pēc šī pašvaldības piešķirtā pabalsta.

Mirušo un dzimušo skaita attiecība

2022.gadā Saulkrastu novadā piedzimuši 84 mazuļi, mūžībā devies 131 Saulkrastu novada iedzīvotājs. Savukārt Jūrmalas pašvaldībā skaidro, ka Dzimtsarakstu nodaļā reģistrētie dati neatspoguļo reālo situāciju: “Runājot par Jūrmalas valstpilsētas pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļas datiem, jānorāda, ka gan dzimšanas, gan miršanas faktu, tāpat laulību, var reģistrēt jebkuras Latvijas pilsētas Dzimtsarakstu nodaļā pēc brīvas izvēles, līdz ar to Jūrmalas Dzimtsarakstu nodaļas reģistri neatspoguļo visu Jūrmalā deklarēto dzimušo, mirušo un reģistrēto laulību skaitu.”

Vienlaikus abās pašvaldībās pērn ir pieaudzis kopējais iedzīvotāju skaits – Saulkrastu novadā deklarēto iedzīvotāju skaits palielinājies no 10 113 iedzīvotājiem 2021. gadā  līdz 10 703 iedzīvotājiem 2022. gadā. Saulkrastu novada pašvaldības Komunikācijas un tūrisma nodaļas vadītāja Baiba Stjade “Rīgas Apriņķa Avīzei” atzina, ka iedzīvotāju skaita pieaugumu lielā mērā nosaka dzīvesvietas izvēle par labu Saulkrastu novadam: “Cilvēki, kuriem kādreizējo dārzkopības ciemu teritorijās Saulkrastos pieder vasarnīcas, tās sakārto, pārbūvē par dzīvojamajām mājām, notiek aktīva nekustamo īpašumu tirdzniecība. Viens no efektīvākajiem veidiem iedzīvotāju skaita pieauguma veicināšanai ir vides sakārtošana.”

Savukārt Jūrmala saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem bija viena no piecām valstspilsētām, kur 2022. gadā bijis iedzīvotāju skaita pieaugums (pārējās valstspilsētās 2022. gadā tas ir samazinājies), turklāt Jūrmalā iedzīvotāju skaita pieaugums bijis vislielākais – salīdzinājumā ar 2021. gadu iedzīvotāju skaits Jūrmalā 2022. gadā pieauga par 597 cilvēkiem jeb 1,2 procentiem.

Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, 2022. gada 1. jūlijā Jūrmalā bija deklarēti 59 830 iedzīvotāji jeb 2,9 procenti no kopējā iedzīvotāju skaita Latvijā. Jūrmalā ik gadu ir vērojams neliels iedzīvotāju skaita pieaugums, lai arī kopumā Latvijā tam ir tendence samazināties. Kopš 2020. gada jūlija, kad Jūrmalā bija deklarēti 58 117 iedzīvotāji, to skaits ir palielinājies par 1714 cilvēkiem.

Daudzbērnu ģimeņu skaits

Saulkrastu novada Sociālā dienesta redzeslokā ir 61 daudzbērnu ģimene, 198 bērni ģimenēs. Pašvaldība sedz ēdināšanas izdevumus 100 procentu apmērā bērniem no daudzbērnu ģimenēm, kuri apmeklē Saulkrastu novada pirmsskolas izglītības iestādes, ja likumiskā pārstāvja un bērna deklarētā dzīvesvieta ir Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā, un sniedz arī materiālo palīdzību daudzbērnu ģimeņu bērna sagatavošanai skolai, ko piešķir, uzsākot mācību gadu. Materiālo palīdzību daudzbērnu ģimenēm piešķir 25 eiro apmērā, bet trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm – 50 eiro apmērā par katru bērnu, kas apmeklē izglītības iestādi pamatizglītības vai vidējās izglītības pakāpē.

Jūrmalas pašvaldībā skaidro, ka ne visas daudzbērnu ģimenes piesakās pabalstiem Sociālajā dienestā, tāpēc precīzas informācijas par daudzbērnu ģimeņu skaitu Jūrmalas domei neesot: “Ja ģimene ir pietiekami turīga, tā ne vienmēr piesakās pašvaldības pabalstu saņemšanai, līdz ar to no reģistriem, kurus uztur pašvaldība, nevarēs iegūt datus par daudzbērnu ģimeņu skaitu. Savukārt Sabiedrības integrācijas fonds, kas izsniedz “3+ Ģimenes karti”, informējis, ka šādas kartes tiek izsniegtas arī ģimenēm, kurās ir bērns invalīds, līdz ar to konkrēta statistika par daudzbērnu ģimeņu skaitu nav pieejama.”

Runājot par atbalstu daudzbērnu ģimenēm, Jūrmalas valstspilsētā tie ir vairāki. Daudzbērnu ģimenēm Jūrmalas pašvaldība piešķir atbalstu pabalsta veidā kultūras un sporta pasākumu apmeklēšanai 20 eiro gadā katram ģimenes loceklim, un 2021. gadā pabalstu saņēma 947 cilvēki, 2022. gadā – 736 cilvēki. Tāpat daudzbērnu ģimenēm Jūrmalā tiek nodrošināta nekustamā īpašuma atlaide 90 procentu apmērā zemei un 50 procentu apmērā ēkām, un 2022. gadā 50 procentu atlaide nodoklim par ēkām piešķirta 416 personām, 50 procentu atlaide par zemi – 26 personām.

Bēgļi no Ukrainas

Pērn Saulkrastu novada Sociālā dienesta redzeslokā bija 205 Ukrainas civiliedzīvotāji, kam tika piešķirti pabalsti un dažādi atbalsta pakalpojumi. Saskaņā ar  Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, 2021. gadā Saulkrastu novadā bija apmeties 181 ukrainis, bet 2022. gadā novadā dzīvoja 323 Ukrainas civiliedzīvotāji.

Savukārt Jūrmalas valstspilsētas dati uz 2023. gada 17. jūliju liecina, ka pašvaldībā reģistrētas 1382 personas no Ukrainas. Vienlaikus pašvaldībā pieļauj, ka kopējais Ukrainas civiliedzīvotāji skaits varētu būt lielāks, jo ir daudz ukraiņu, kas atrod dzīvesvietu bez pašvaldības iesaistes, un datu par šādiem cilvēkiem pašvaldības rīcībā nav.

Vecuma struktūra

Vērtējot iedzīvotāju vecuma struktūru, par Saulkrastu novadu var teikt, ka tur pārsvarā dzīvo jauni cilvēki. Savukārt dati par Jūrmalas valstspilsētas iedzīvotāju vecuma struktūru vairāk uzrāda sabiedrības novecošanas tendenci. 

Saulkrastu novada pašvaldībā atzīst, ka aizvien pieaugošais bērnu skaits līdz sešu gadu vecumam (2021. gadā – 590 bērni, 2022. gadā – 651 bērns) ir radījis situāciju, ka novada bērnudārzos ļoti būtiski trūkst vietu, t.i., abos bērnudārzos vairāk nekā 100 bērniņu ir gaidīšanas rindā, un 2023./2024. mācību gads būs pirmais, kad Saulkrastu novada vidusskolā tiks atvērtas piecas 1. klases.

Par publikācijas saturu atbild laikraksta "Rīgas Apriņķa Avīze" redakcija.
#SIF_MAF2023

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.