Menu
 

Aptauja: Atsevišķu tabakas un nikotīna izstrādātāju un aromatizētāju aizliegums nemazinās to patēriņu Latvijā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ņemot vērā kontrabandas faktoru, 67% iedzīvotāju uzskata, ka kopumā atsevišķu tabakas un nikotīna izstrādātāju un aromatizētāju aizliegums nemazinās to patēriņu Latvijā, liecina tirgus pētījumu kompānijas "SKDS" veiktā aptauja.

Vienlaikus 20% respondentu uzskata, ka patēriņš mazināsies, savukārt 13% bija grūti atbildēt.

Aptaujas dati arī rāda, ka, ja Latvijā aizliegs tirgot e-cigaretes un nikotīna spilventiņus ar dažādām garšām, kā arī noteiks nikotīna spilventiņiem zemu nikotīna līmeni, sabiedrības ieskatā šādas preces tiks iegādātas nelegāli internetā vai no kontrabandas izplatītājiem (47%). Tāpat respondenti norādījuši, ka aizlieguma gadījumā šo produktu lietotāji pāries uz cigaretēm vai tabakas lietošanu (31%), vai pārtrauks veselībai kaitīgo ieradumu (6%).

Vaicāti par bezdūmu produktu klāsta pieejamību pieaugušajiem, respondenti drīzāk piekrīt (34%) vai pilnībā piekrīt (26%), ka šādiem produktiem jābūt pieejamam. Savukārt 17% respondentu nepiekrīt, ka pieaugušajiem smēķētājiem ir jābūt pieejamam alternatīvu bezdūmu produktu klāstam, kā arī objektīvai informācijai par tiem.

Taujāti par to, vai pieaugušo smēķētāju iedrošināšana pilnībā pāriet uz alternatīviem bezdūmu produktiem varētu būt viens no veidiem, kā samazināt cigarešu dūmu radīto kaitējumu sabiedrībai, 48% respondentu kopumā piekrita apgalvojumam, kamēr 26% nepiekrita.

Kopumā no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem 64% norādīja, ka nelieto tabaku vai nikotīnu saturošus produktus, kamēr 35% - lieto.

No tiem respondentiem, kuri lieto tabaku vai nikotīnu saturošus produktus, vairākums iegādājas tos vispārējos mazumtirdzniecības veikalos. Vienlaikus e-cigaretes un līdzīgus izstrādājumus specializētajos veikalos iegādājas 48% aptaujas dalībnieku.

Aptauja veikta martā, piedaloties Latvijas iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Aptaujā piedalījās 2015 respondenti.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.