Menu
 

Pārbaudot 163 trauksmes sirēnas, darbības traucējumi konstatēti trijām

  • Autors:  Apriņķis.lv
Pārbaudot 163 trauksmes sirēnas, darbības traucējumi konstatēti trijām Foto: vugd.gov.lv

Pirmdien, 26. novembrī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) visā Latvijā ieslēdza trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu Valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas darbību – trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli, bojājumus vai traucējumus sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamību.

Tika ieslēgtas 163 no 164 Latvijā esošajām civilās aizsardzības trauksmes sirēnām, jo netika iedarbināta viena trauksmes sirēna, kas šobrīd ir demontēta jumta remonta un pārvietošanas dēļ. No pārbaudītajām 163 trauksmes sirēnām bez traucējumiem un bojājumiem automātiski nostrādāja 160, viena sirēna tika iedarbināta manuāli, savukārt divas trauksmes sirēnas nenostrādāja, informē VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas pārstāve Inta Palkavniece.

Trauksmes sirēnu pārbaudes rezultāti:

  • Rīgā un Rīgas reģionā no 54 pārbaudītajām sirēnām bez darbības traucējumiem automātiski nostrādāja 53, bet viena trauksmes sirēna nenostrādāja;
  • Kurzemē no pārbaudītajām 29 pārbaudītajām sirēnām bez darbības traucējumiem automātiski nostrādāja visas;
  • Zemgalē no 23 pārbaudītajām sirēnām bez darbības traucējumiem automātiski nostrādāja 22, bet viena trauksmes sirēna nenostrādāja;
  • Latgalē no 29 pārbaudītajām sirēnām bez darbības traucējumiem automātiski nostrādāja 28, bet viena tika iedarbināta manuāli;
  • Vidzemē no 28 pārbaudītajām sirēnām bez darbības traucējumiem automātiski nostrādāja visas.

Iepriekšējā trauksmes sirēnu pārbaudē šī gada maijā no 164 sirēnām tika iedarbinātas 163, no kurām bez darbības traucējumiem automātiski nostrādāja 151 trauksmes sirēna, manuāli tika iedarbinātas sešas, bet sešām sirēnām tika konstatēti bojājumi.

Pirmdien VUGD 112 Zvanu centri saņēma 73 zvanus no iedzīvotājiem, kuri nebija ieguvuši informāciju par notiekošo trauksmes sirēnu darbības pārbaudi vai arī ziņoja par to, ka nedzird sirēnas, vēsta glābšanas dienesta pārstāve.

Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai gadījumos, kad ir kāda ārkārtēja situācija, notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa vai arī pastāv to draudi. Latvijā izvietotās 164 trauksmes sirēnas nenodrošina to dzirdamību visā Latvijas teritorijā, bet iedzīvotājiem nav jāsatraucas par to, ka viņi nesaņems informāciju par apdraudējumu vai katastrofu. Paralēli trauksmes sirēnu iedarbināšanai, lai informētu par izveidojušos situāciju, ārkārtas situācijās operatīvie dienesti izmantos arī citus apziņošanas līdzekļus – paziņojumu nodošanu caur operatīvo transportlīdzekļu skaļruņiem, iedzīvotāju dzīvesvietu apsekošanu u.c., skaidro I. Palkavniece.

VUGD atgādina: ja iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par sirēnu pārbaudi, tās izdzirdot, jāieslēdz radio vai televizors, kur tiks pārraidīta informācija par iespējamo apdraudējumu un rekomendācijas par aizsardzības pasākumiem un turpmāko rīcību.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2017. gada 8. augusta noteikumiem Nr. 440 “Valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas izveidošanas, darbības un finansēšanas kārtība” trauksmes sirēnu pārbaude notiek divas reizes gadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.