Menu
 

Puse Latvijas iedzīvotāju, sagaidot ziemas sezonu, jūtas finansiāli droši, trešdaļa – joprojām bažīgi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Mazinoties inflācijai un krītot apkures cenām, 49% Latvijas iedzīvotāju jūtas finansiāli droši un stabili, sagaidot ziemu. Tajā pašā laikā nedaudz vairāk nekā trešdaļa (37%) aptaujāto ir pretējās domās un ar bažām sagaida ziemas sezonu, liecina “Luminor” bankas veiktā iedzīvotāju aptauja. 14% Latvijas iedzīvotāju par šo jautājumu nav domājuši, vai tiem ir cita atbilde.

Katrs ceturtais (27%) iedzīvotājs uzskata, ka viņa mājsaimniecības ienākumi ir pietiekami, lai segtu visus nepieciešamos maksājumus, 16% ir izveidojuši drošības spilvenu, ja gadījumā ar ģimenes ienākumiem nepietiks, lai segtu nepieciešamos maksājumus, vēl daļai ir palielinājušies ienākumi vai iedzīvotāji ir nomainījuši dzīvesvietu pret mazāku vai ekonomiskāku, lai samazinātu izdevumus.

Pārliecinātāki par mājsaimniecības ienākumu pietiekamību izdevumu segšanai ir vīrieši, iedzīvotāji vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem, Pierīgā un laukos dzīvojošie, kā arī iedzīvotāji, kuru ienākumi pārsniedz 1500 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas. Savukārt finansiālu drošības spilvenu statistiski nedaudz biežāk izveidojuši seniori, Zemgales iedzīvotāji un aptaujātie ar augstāko izglītību.

Gandrīz ceturtā daļa (23%) respondentu norāda, ka cenu kāpuma dēļ mājsaimniecības ienākumi vairs nav pietiekami, lai segtu visus nepieciešamos maksājumus. Savukārt 14% ir atbildējuši, ka mājsaimniecības ienākumi pēdējā gada laikā ir samazinājušies, tāpēc ar bažām lūkojas uz ziemas sezonu.

Ietekmi uz maksātspēju biežāk izjūt sievietes, iedzīvotāji virs 60 gadu vecumam, Latgales reģiona iedzīvotāji  un lielajās Latvijas pilsētās dzīvojošie, vēsta aptaujas rīkotāji.

Savukārt ienākumi visbiežāk samazinājušies iedzīvotājiem vecuma grupā no 50 līdz 59 gadiem, Kurzemē dzīvojošiem un pašnodarbinātām personām.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.