Menu
 

Aicina piedalīties domnīcā par zvejniecības mantojuma saglabāšanu Jūrmalā un Tukuma novadā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.jurmala.lv Foto - www.jurmala.lv

Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā ceturtdien, 30.novembrī, notiks domnīca par zvejniecības mantojumu Jūrmalas pilsētas un Tukuma novada piekrastē un tā saglabāšanu. Interesenti aicināti piedalīties domnīcas norisē klātienē vai sekot līdzi tiešraidei “Jūrmalas amatnīcas” lapā sociālajā tīklā “Facebook”, informē Jūrmalas valstspilsētas administrācijā.

Daudzas seno amatu prasmes, tostarp arī zvejas tīklu darināšana un ar to saistītās tradīcijas, laika gaitā izzūd. Lai rastu labākos risinājumus piekrastes kultūras mantojuma Jūrmalā un Tukuma novadā saglabāšanai, uzturēšanai un tālāknodošanai, tiek rīkotas domnīcas, kurās aktuālos jautājumus apspriež un vērtē kultūras un citu jomu eksperti. Domnīcās tiek aicināti piedalīties arī iedzīvotāji, kuru viedoklis un idejas ir nozīmīgs pienesums mantojuma saglabāšanas programmas izstrādē.

Domnīca, kas Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā notiks 30. novembrī, sāksies plkst. 13.00 ar paneļdiskusiju. Tajā piedalīsies Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās kultūras pētniece Ieva Vītola, Latvijas Nacionālā Kultūras centra nemateriālā kultūras mantojuma eksperte Gita Lancere, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja vēsturnieks Kārlis Fogelis, traļmeistars no Lapmežciema Toms Birznieks, biedrības “Jūrmalas amatnīca” projektu vadītāja Agnija Saprovska, Engures saieta nama vadītāja Jolanta Kraukle, Tukuma novada pašvaldības Tūrisma un mantojuma attīstības nodaļas vadītāja Ingrīda Šmuškova un Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Kultūras nodaļas pārstāvji. Plkst.14.45–15.45 turpināsies domnīcas dalībnieku darbs grupās, meklējot labākos risinājumus zvejas tīklu darināšanas prasmju saglabāšanai un attīstībai, vēsta valstspilsētas administrācijā.

Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība un Tukuma novada pašvaldība gatavo kopīgu pieteikumu zvejas tīklu darināšanas prasmju iekļaušanai Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Gatavojot pieteikumu, ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu tapuši seši videomateriāli par zvejas tīklu, virvju un saivu darināšanu un to izmantošanas tradīcijām.

Zvejniecība un ar to saistītās amatu prasmes ir viens no Latvijas identitāti un kultūrvēsturisko mantojumu raksturojošiem elementiem, īpaši to var attiecināt uz Baltijas jūras un līča piekrastes teritoriju. Viena no zvejniecības blakus jomām ir tīklu darināšana, kas, lai gan ir neliela zvejniecības amatu prasmju joma, ietver būtisku piejūras dzīvesveida un kultūrvēstures daļu ar ticējumiem, tradīcijām un dažādu zināšanu un amatu prasmju – tīklu aušana, virvju vīšana, kokamatniecība saivas darināšanai u.c. – kopumu, skaidro valstspilsētas administrācijā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.