Menu
 

LMT: Tuvojoties gada nogalei, vairākkārt pieaudzis kiberuzbrukumu skaits

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Līdz šī gada rudenim “LMT Interneta sargs” vidēji mēnesī apturēja ap diviem miljoniem kiberapdraudējumu, taču kopš augusta uzbrukumu skaits ir strauji pieaudzis. Oktobrī novērsto apdraudējumu skaits sasniedza jaunu rekordu – vairāk nekā 6,9 miljonus.

Kopš attiecīgā laikposma pērnajā gadā atvairīto kiberuzbrukumu skaits ir trīskāršojies: augustā novērsti 3,8 miljoni draudu, savukārt septembrī – vairāk nekā 4,6 miljoni. Aktuālie uzbrukumi joprojām saistās ar ļaunatūras pielietošanu, pikšķerēšanu un centieniem ģenerēt kriptovalūtu. Visizplatītākais ļaunatūras veids aizvien ir trojāni, kas savā kontrolē var pārņemt un sabojāt lietotāja ierīci, kā arī zagt personīgo informāciju.

“Laikā, kad internetveikali īsteno dažādas atlaižu akcijas pirms Ziemassvētkiem, bet paši steidzam pabeigt šī gada būtiskos darbus,  pieaug ziņu apmaiņas intensitāte. Piesātinātajā informācijas plūsmā varam nejauši kļūt neuzmanīgi, un to mēģina izmantot krāpnieki, piemēram, radot interneta veikalu vietņu viltus kopijas un šādi iegūstot no cilvēkiem sensitīvu informāciju: viņu vārdus, paroles, adreses, bankas un citus datus. “LMT Interneta sargs” oktobrī saskārās ar vairāk nekā 1,7 miljoniem šādu un līdzīgu gadījumu no 1500 domēniem,” norādījis LMT Kiberdrošības daļas vadītājs Mārtiņš Kaļķis.

Oktobrī Latvijā novērots arī rekordliels uzbrukumu skaits saistībā ar C&C centriem (Command-and-Control) – vairāk nekā 2,1 miljons, kas ir lielākais jebkad reģistrētais šādu uzbrukumu skaits. C&C centru darbības mērķis ir iekļaut ierīci botu tīklā un vadīt to, lai pēc tam izmantotu citiem krāpnieciskiem mērķiem. Šāda veida uzbrukumu pieaugums patlaban novērojams visā pasaulē. Laika gaitā C&C uzbrukumā pakļautā ierīce strādās sliktāk, internets tajā darbosies lēnāk.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.