Menu
 

Aptauja: veselībai noderīgo tuviniekiem izvēlas dāvināt 24% iedzīvotāju

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Veselībai noderīgo tuviniekiem izvēlas dāvināt 24% respondentu, tostarp vairāk šāds lēmums raksturīgs sievietēm, liecina "Mēness aptiekas" un pētījumu aģentūras "Norstat Latvija" veiktā aptauja.

Aptaujā secināts, ka 50% respondentu būtiski ģimenes locekļiem pasniegt Ziemassvētkos sadzīvē noderīgas ietas - tā rīkojas vienlīdz daudz gan sieviešu, gan vīrieši. Turklāt, jo sveicēji gados jaunāki, jo šāda veida dāvanu izvēle iedzīvotāju vidū populārāka. Dāvanas praktiskais pielietojums sadzīvē visbūtiskākais ir Zemgales un Vidzemes iedzīvotājiem - 60% norādījuši, ka dāvina sadzīvē noderīgas dāvanas.

Vienlaikus 26% respondentu izvēlas šajos svētkos pasniegt tuviniekiem dažādas dāvanu kartes, biļetes uz kultūras, sporta pasākumiem un tamlīdzīgi. Arī šādi rīkojas 50% gan aptaujātie vīrieši, gan sievietes, un aptuveni vienlīdz populāra šī izvēle ir visās vecuma grupās. Par to, lai dāvanas saņēmējs pats izvēlas sev tīkamāko lietu vai gūst pieredzi, kultūras baudījumu un tamlīdzīgi visvairāk rūpējas Pierīgā dzīvojošie respondenti - 34% un Kurzemē dzīvojošie - 31%. Vismazāk populāra šāda izvēle ir starp dzīvojošajiem Latgalē un Vidzemē.

Veselībai noderīgo tuviniekiem dāvina 24% respondentu - 28% sievietes un 20% vīriešu. Šādi rīkojas 29% vecumā no 50 līdz 74 gadiem, vienlīdz daudz gandrīz visos reģionos dzīvojošie - Vidzemē gan tikai 19%.

Savukārt 24% minējuši, ka ģimenes locekļiem Ziemassvētkos dāvanās viņiem ir būtiski pasniegt higiēnas un skaistumkopšanas preces. Tā ir populārākā izvēle 18 līdz 29 gadus vecu jauniešu vidū, no kuriem 32% šādi apsveic mīļos, bet mazāka iecienīta izvēle 30 līdz 39 gadu veco respondentu vidū, no kuriem 21% apstiprinājis, ka dāvina higiēnas un skaistumkopšanas preces. Rīgā dzīvo lielākie piekritēji šāda veida dāvanām - 29%, Latgalē tādu ir 27%, Pierīgā 23%, Zemgalē un Kurzemē 22%, bet Vidzemē 12%.

Tajā pašā laikā 17% respondentu Ziemassvētkos ģimenes locekļiem ir būtiski pasniegt dāvanā naudu un šādi visvairāk rīkojas 60 līdz 74 gadu vecumā esošie aptaujas dalībnieki. Naudu dāvina 10% iedzīvotāju, kuri ir vecumā no 40 līdz 49 gadiem, 12% vecumā no 18 līdz 29 gadiem, 15% vecumā no 30 līdz 39 gadiem un 19% vecumā no 50 līdz 59 gadiem. Nauda Ziemassvētkos dāvanā populārākā izvēle ir Latgales iedzīvotājiem - 21%, Pierīgas - 19%, Kurzemes - 17%, Rīgas - 16% un Vidzemes - 13%.

Aptaujas dati liecina, ka 13% Latvijas iedzīvotājiem ir būtiski ģimenes locekļiem Ziemassvētkos apsveikumā sarūpēt pašu gatavotas lietas, tā rīkojas 16% sieviešu un uz pusi mazāk vīriešu. Visbiežāk šādas pašu rokām darinātas dāvanas būtiskāk ir pasniegt 18 līdz 29 gadu vecumā - tā rīkojas ceturtā daļa jauno cilvēku. Tikmēr 12% tādu ir vecumā no 30 līdz 39 gadiem un tikpat arī vecumā no 50 līdz 59 gadiem, 60 līdz 74 gadu vecumā paši dāvanas darina 10% iedzīvotāju un 9% vecumā no 40 līdz 49 gadiem. Pēc aptaujas datiem, mazāk populāri apsveikt ar pašu gatavotām dāvanām ir Kurzemē.

Vienlaikus 11% respondentu bijis grūti aptaujā pateikt, kura veida dāvanas viņiem ir būtiskāk Ziemassvētkos pasniegt ģimenes locekļiem, bet 7% apstiprinājuši, ka šajos svētkos nevienu neapsveic.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauja "Mēness aptieka" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija" 2023.gada decembrī veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.