Menu
 

Jaunzeme piesardzīga par ieceri VID Iekšējās drošības pārvaldi nodot KNAB

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme ir piesardzīga par ieceri VID Iekšējās drošības pārvaldi nodot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Jaunzeme ceturtdien intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja, ka plāns VID Iekšējās drošības pārvaldes operatīvās un izmeklēšanas funkcijas nodot KNAB nebija VID priekšlikums, un izriet no Valsts kontroles savulaik ieteiktā pārvērtēt "iekšējā" noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanu, novēršot potenciālo interešu konfliktu, kas rodas, izmeklējot kolēģu noziedzīgo rīcību.

Jaunzeme teica, ka par šo ieceri viņa ir izteikusi bažas arī finanšu ministram Arvilam Ašeradenam (JV).

VID ģenerāldirektore piebilda, ka, viņasprāt, tikai taisnīgi būtu, ja tādi paši pretkorupcijas pasākumi ar visu analītiku tiktu īstenoti visā valsts pārvaldē kopumā, ne tikai VID.

Jaunzeme atzina, ka ir svarīgi, lai tāds "rīks" ka Iekšējās drošības pārvalde būtu VID ģenerāldirektora rīcībā. Jaunzeme pauda, ka bez iekšējās drošības pārvaldes VID nebūtu izdevies izdarīt daudzas lietas. Jaunzeme pieļāva, ka varbūt nav vajadzīgi tādi Iekšējās drošības pārvaldes apmēri, varbūt var samazināt pārvaldes štatu.

Tāpat Jaunzeme stāstīja, ka KNAB vadītājs Jēkabs Straume sarunā ar viņu esot solījis, ka izmeklēšanas līmenis nemazināsies.

"Es domāju, ka tas ir jaudīgs instruments. Ja KNAB to turpinās darīt tikpat jaudīgi, lai tas būtu. Bet es tomēr gribētu izteikt savas bažas, ka tik lielā iestādē kā VID šāda struktūra ir noderīga," teica Jaunzeme.

Jau ziņots, ka no VID plānots atdalīt tiesībsargājošās iestādes - Nodokļu un muitas policijas pārvaldi un Iekšējās drošības pārvaldi, liecina Finanšu ministrijas (FM) informatīvais ziņojums, kas iesniegts saskaņošanai valdībā.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes funkcijas un uzdevumus paredzēts nodot finanšu ministra pārraudzībā izveidotajai tiešās pārvaldes iestādei - Nodokļu un muitas policijai. Finanšu ministrs padotību pār Nodokļu un muitas policiju īstenos ar FM starpniecību.

Savukārt VID Iekšējās drošības pārvaldes operatīvās un izmeklēšanas funkcijas un uzdevumus paredzēts nodot KNAB, nolūkā nodrošināt efektīvu koruptīvu kriminālprocesu norisi un lietderīgu resursu izmantošanu, realizējot KNAB kā visaptverošas koruptīvo noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanas iestādes modeli, kā arī nolūkā nodrošināt vienotu praksi koruptīvu noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanā, nodrošināt koruptīvo noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanas neatkarību, stiprināt izmeklēšanas objektivitāti, novērst interešu konflikta iespējamību.

VID turpmāk attīstīsies kā klientorientēta servisa iestāde, kas kalpo sabiedrības interesēm.

Informatīvajā ziņojumā teikts, ka no VID tiks nodalītas struktūrvienības, kuru darbības mērķis ir novērst, atklāt un izmeklēt noziedzīgus nodarījumus, nevis sniegt pakalpojumus vai konsultācijas.

Tādējādi tiks stiprināta nodokļu un muitas policijas darba efektivitāte noziedzīgo nodarījumu atklāšanā un tās strukturālā autonomija, veicot tās nošķiršanu no VID.

Tāpat reforma paredz mainīt padotības īstenošanas formu pār VID, nosakot, ka turpmāk finanšu ministrs īsteno padotību pār VID nevis tieši, bet ar FM starpniecību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.