Menu
 

Saulīte: Referendums par partnerības institūta atcelšanu, visticamāk, nenotiks

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Referendums par partnerības institūta atcelšanu, visticamāk, nenotiks, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Viņa nenosauca konkrētus datus par to, cik parakstu ir savākts līdz pēdējai parakstu vākšanas dienai, jo informācija vēl jāapkopo. Tomēr, vērtējot līdzšinējo aktivitāti, Saulīte pieļāva, ka, visticamāk, izskatās, ka referendums par partnerības institūta atcelšanu nenotiks, jo tam nebūs savākti nepieciešamie paraksti.

Ņemot vērā augstās izmaksas šādām parakstu vākšanām, CVK aicinās Saeimu izvērtēt likumu un to grozīt, lai nodrošinātu iespēju par referendumu ierosināšanu parakstīties arī elektroniski portālā "Latvija.lv", tādējādi ietaupot līdzekļus, kas tiek tērēti, rīkojot parakstīšanos klātienē.

Piektdien noslēdzas parakstu vākšana, lai ierosinātu referendumu par partnerības institūta likuma grozījumu atcelšanu.

Lai ierosinātu referendumu, līdz šodienai jāsavāc vienas desmitās daļas jeb 154 241 vēlētāja paraksts. Nepilna mēneša laikā līdz šīs nedēļas otrdienas pēcpusdienai bija savākti tikai 14,65% jeb 22 602 paraksti no nepieciešamā skaita, attiecīgi ir ļoti mazticams, ka nepieciešamais parakstu skaits tiks savākts un tiks rīkots referendums.

Saeimas vairākums pērnā gada 9.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā no šā gada vidus paredzēts ieviest jaunu tiesību institūtu - partnerību, kas būs arī veids, kā savas attiecības legalizēt un juridiski sakārtot viena dzimuma pāriem.

Īsi pēc tam trīs opozīcijas politiskie spēki - "Apvienotais saraksts", "Latvija pirmajā vietā" un Nacionālā apvienība - paziņoja, ka ir savākuši 34 Saeimas deputātu parakstus, lai mēģinātu panākt referenduma ierosināšanu par minētajā likumu pakotnē esošā Notariāta likuma grozījumu ieviešanu. Pret šiem grozījumiem iestājās arī ceturtā opozīcijas partija - "Stabilitātei".

Atbilstoši Satversmei pēc trešdaļas Saeimas deputātu prasījuma uz diviem mēnešiem tika apturēta Saeimā pieņemto grozījumu Notariāta likumā izsludināšana, lai vienu mēnesi organizētu parakstu vākšanu referenduma sarīkošanai. Parakstu vākšana referenduma ierosināšanai sākās 7.decembrī.

Tiesības piedalīties parakstu vākšanā ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos parakstu vākšanā, parakstīšanās vietā jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments - Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa apliecība (eID karte).

Parakstu vākšana par referendumu grozījumu Notariāta likumā atcelšanai notiek parakstu vākšanas vietās, kuras noteikusi katra pašvaldības dome savā teritorijā, norādot arī konkrētus darba laikus.

Iespēja parakstīties internetā šajā gadījumā nav paredzēta, jo atbilstoši likumam tā paredzēta tikai vēlētāju rosinātiem likumiem, Satversmes grozījumu projektiem vai par Saeimas atsaukšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.