Menu
 

Latvijas Radio nesaskata šķēršļus nodrošināt alternatīvu apraidi ākārtas situācijās

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas Radio ir skaidrs plāns, kā rīkoties ārkārtas situācijās, tai skaitā darbības nepārtrauktības plāns, komentējot šodien ilgstošo ētera raidījumu pārtraukumu un iespējamos riskus valsts apdraudējuma gadījumā, aģentūrai LETA sacīja LR pārstāve Liene Pālēna.

Viņa norādīja, ka šodien plānotā programma ēterā neskanēja, jo visi Latvijas Radio darbinieki tika evakuēti, taču ārkārtas situācijā apraide tiktu nodrošināta.

"Ārkārtas situācijās tiek nodrošināta alternatīva apraide. Tomēr ugunsgrēks Latvijas Radio ēkā nav valsts mēroga ārkārtas situācija. Šajā gadījumā Latvijas Radio bija svarīgi rūpēties vispirms par savu darbinieku drošību, veicot evakuāciju," sacīja Pālēna.

Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne, atsākoties radio pārraidei, sacīja, ka sadūmoja iemesls bija plānotie remontdarbi. "Neviens nevarēja paredzēt, ka, demontējot sienas, aiz tām atklāsies padomju gadu pirmssākumos uzstādīti materiāli, kas šo incidentu radīja," uzsvēra Klapkalne.

Viņa pauda gandarījumu, ka radio darbinieki, katru gadu veicot ugunsdrošības apmācības, bijuši disciplinēti, līdz ar to ēka atstāta saskaņā ar plānu. Arī tehniskas pārslēgšanās esot notikušas, kā bijis iecerēts, apgalvoja Klapkalne.

Norādot uz pārtraukumu ēterā un sagatavošanos situācijām, ka no radio ēkas Doma laukumā nevar veikt pārraides, Klapkalne atbildēja: "Ja mēs runājam par atbildību, tad tā noteikti ir mana atbildība, un es neredzu, ka būtu pamats izvērtēt kāda cita valdes locekļa atbildību."

Attiecībā uz to, vai varēja reaģēt citādāk, Klapkalne norādīja, ka radio reakcija bija fokusēta uz sociālajiem medijiem, kur atbildes bija sniegtas. "Īsti nebija pamata iedarbināt citu mehānismu, kas būtu bijis gadījumam, ja no radio ēkas nevarētu raidīt. No radio mājas translācija turpinājās, elektrība netika atslēgta, un visas pārējās sistēmas darbojās," viņa uzsvēra.

Radio patiesībā esot sagatavojies nopietnākiem incidentiem, kad no radio mājas nebūtu bijis iespējams raidīt. "Droši vien tas, kas būtu jāsagatavo, ir kādi mazāki risinājumi šādām situācijām," piebilda Klapkalne.

Izplatītajā paziņojumā medijiem Klapkalne papildus norāda, ka jau tuvākajā laikā ar atbildīgajiem darbiniekiem tiks izvērtēta radio rīcība, tostarp tas, kam nākotnē pievērst lielāku uzmanību un izstrādāt papildu rīcības scenārijus, piemēram, klausītāju informēšanai - kāpēc skan rezerves mūzika.

"Bet vēlos uzsvērt - ja sadūmojuma vietā būtu valsts mēroga ārkārtas situācija vai apdraudējums, Latvijas Radio nodrošinātu alternatīvu apraidi un sabiedrības informēšanas pasākumus. Lokāls sadūmojums šajā kategorijā neietilpst," norāda radio valdes priekšsēdētaja.

Jau ziņots, ka LR ēkā sadūmojuma dēļ notiek darbinieku evakuācija un ētera raidījumi pārtraukti līdz drošai pārraižu atsākšanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.