Menu
 

Deputāti atbalsta vienota sabiedriskā medija izveidi, reizē solot sekot līdzi arī Latvijas Radio darbinieku interesēm

  • Autors:  LETA
Foto - Reinis Inkēns, Saeima Foto - Reinis Inkēns, Saeima

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumā, kas paredz sabiedrisko mediju - Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio - apvienošanu no 2025.gada.

Komisijas deputāti sēdē uzklausīja Latvijas Radio darbinieku viedokli, kuru kā darbinieku pārstāve pavēstīja žurnāliste Evija Unāma. Lielai daļai Latvijas Radio darbinieku ir bažas, vai pēc apvienošanās būs pietiekams papildu finansējums arī Latvijas Radio darbinieku atbilstošam atalgojumam, cita starpā atzīmēja Unāma.

Cilvēktiesību komisijas deputāti sēdē apņēmās sekot līdzi tam, lai tiktu ievērotas arī Latvijas Radio darbinieku intereses, tajā skaitā, lai pēc no 2025.gada paredzētās apvienošanās darbinieki netiktu apdalīti saistībā ar pieejamo naudas daudzumu.

Dienu pirms komisijas sēdes Latvijas Radio arodbiedrības valde aicināja politiķus atlikt sabiedrisko mediju apvienošanu, jo neesot nedz plāna prognozējamam sabiedriskā medija finansējumam, nedz tam, kā varētu realizēties ideja par vienu apvienotā medija ēku.

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) pārstāvji gan norādījuši, ka papildu finansējums būs paredzēts, kā arī sniegusi plašāku skaidrojumu par vairākām Latvijas Radio darbinieku izteiktajām bažām.

Likumprojekts tiek virzīts pēc SEPLP aicinājuma politiķiem turpināt darbu pie vienota sabiedriskā medija izveides, lai tas sāktu strādāt 2025.gada janvārī, kā paredz padomes izstrādātā koncepcija par Latvijas Radio un LTV apvienošanu.

Salīdzinājumā ar otrā lasījuma redakcija likumprojektā šodien tika veikti tehniski precizējumi atbilstoši Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumam.

SEPLP sagatavotā likumprojekta anotācijā minēts, ka līdz apvienošanai 2024. un 2025.gada laikā nepieciešams veikt virkni darbību reorganizācijas procesa īstenošanai, kam nepieciešami 384 437 eiro, no tiem 301 412 eiro 2024.gadā, bet 83 025 eiro 2025.gadā.

Finansējums 2024. un 2025.gadam ir atbalstīts likumā "Par valsts budžetu 2024.gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam".

Likumā tiks noteikts, ka līdz 2024.gada 31.decembrim SEPLP veiks nepieciešamās darbības, lai apvienošanās ceļā reorganizētu Latvijas Radio un LTV, nodibinot valsts sabiedrību ar ierobežotu atbildību (VSIA) "Latvijas Sabiedriskais medijs" no 2025.gada 1.janvāra. Plānots, ka Uzņēmumu reģistrs ierakstu par to komercreģistrā veiktu tuvākajā darba dienā - 2025.gada 2.janvārī.

Savukārt Latvijas Radio un LTV kā VSIA tiks izslēgtas no komercreģistra.

Apvienošanās procesam nepieciešamie izdevumi tiks segti no SEPLP piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.