Menu
 

Iedzīvotājiem liela interese par iespējām strādāt SAB

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - SAB Ilustrācija - SAB

Kopš Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pagājušā gada novembra vidū savā tīmekļvietnē ieviesa sadaļu par darba iespējām šajā iestādē, interese par to ir bijusi liela, aģentūra LETA uzzināja SAB.

Tā kā iespēja pieteikties darbā SAB ir pastāvīgi atvērta, birojs aizvien turpina saņemt pieteikumus.

Patlaban notiek kandidātu izraudzīšanās un izvērtēšana saskaņā ar valsts drošības iestāžu amatpersonu atlasei noteikto pārbaudes procedūru un amatu specifiku.

Pārbaužu process izraudzītajiem kandidātiem var ilgt līdz pat sešiem mēnešiem. SAB sagaida, ka atlases process un rezultāts būs veiksmīgs, līdzīgi, kā tas noticis biroja iepriekš izsludinātajos atklātajos konkursos uz vakancēm birojā.

Konkrētus datus par kandidātu skaitu un pārbaužu gaitu SAB neatklāj un nekomentē.

SAB pateicas par interesi tiem, kuri iesūta savus pieteikumus, un atgādina, ka interesenti to var darīt arī turpmāk, jo biroja interneta vietnē darba iespēju sadaļa ir izvietota pastāvīgi. Tajā iespējams atrast informāciju gan par konkrētām SAB vakancēm, gan arī dažādu jomu speciālistiem iesūtīt savus pieteikumus, lai atbilstības gadījumā saņemtu piedāvājumu piemērotākajai vakancei SAB.

Jau ziņots, ka Līdz šim SAB, ņemot vērā dienesta specifiku, jaunu darbinieku piesaistīšanā pats uzrunāja potenciālos kandidātus, tomēr 2022.gada maijā SAB pirmo reizi savas pastāvēšanas vēsturē izsludināja publisku vakanci, savā komandā aicinot analītiķus. 2022.gada oktobrī birojs izsludināja atklātu konkursu uz jurista vakanci. Pērn vasarā SAB bija izsludināja atklātu konkursu uz tīkla iekārtu administratora un elektromagnētiskās saderības mērījumu inženiera vakancēm.

Pērn novembrī izplatītajā preses paziņojumā teikts, ka turpmāk biroja tīmekļvietnē "sab.gov.lv" līdztekus pamatinformācijai par biroju būs pieejama jauna sadaļa "Darba iespējas", kurā tiks publicēta informācija par SAB vakancēm.

Iespēja pieteikties darbā SAB tiek dota dažādu jomu speciālistiem. 

Patlaban pieejami vakanču piedāvājumi ir izlūkošanas/pretizlūkošanas speciālists, analītiķis, tīkla iekārtu administrators un elektromagnētisko mērījumu speciālists.

Par izlūkošanas/pretizlūkošanas speciālista amata pienākumiem SAB raksta: "Tu veidosi un uzturēsi attiecības ar cilvēkiem. Tu plānosi un īstenosi operatīvos pasākumus, lai iegūtu Latvijas drošībai nozīmīgu informāciju. Tu informācijas okeānā meklēsi jaunus informācijas avotus."

SAB norādījis, ka nekāda iepriekšējā izglītība, darba pieredze vai filmās redzētais potenciālo kandidātu pilnībā nesagatavos tam, ko SAB varot piedāvāt. Personas ziņkāre, rakstura īpašības un motivācija būšot noteicošie faktori, lai sāktu strādāt SAB. SAB sola nodrošināt unikālu apmācību, lai potenciālais speciālists būtu gatavs dažādiem izaicinājumiem izlūkošanas vai pretizlūkošanas darbā.

Kā prasības minēta analītiskā un loģiskā domāšana, labas starppersonu komunikācijas spējas, empātija, angļu un krievu vai ķīniešu valodas zināšanas, spēja patstāvīgi plānot un organizēt savu darbu, kā arī prasme strādāt komandā, interese par notikumiem un procesiem sabiedrībā un pasaulē, augsta atbildības sajūta un disciplīna, spēja strādāt stresa situācijās, kā arī atbilstība Valsts drošības iestāžu likumā noteiktajām prasībām.

Minētā norma paredz, ka par valsts drošības iestādes amatpersonu vai darbinieku var būt persona, kura ir Latvijas pilsonis, vismaz 18 gadus veca, ieguvusi augstāko izglītību, atbilst likumā "Par valsts noslēpumu" noteiktajām prasībām, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Tāpat par specdienesta strādājošo var kļūt persona, kuras veselības stāvoklis un psiholoģiskās īpašības, kā arī fiziskā sagatavotība ir atbilstoša, lai veiktu dienesta pienākumus.

SAB var strādāt cilvēki, kuri nav sodīti par tīšu noziedzīgu nodarījumu un pēdējo piecu gadu laikā nav atvaļināta no valsts drošības iestāžu, militārā vai cita valsts dienesta, piemērojot disciplinārsodu - atvaļināšanu no dienesta vai atbrīvošanu no amata.

Potenciālais atalgojums nav norādīts, bet SAB sola "stabilu atalgojumu un sociālās garantijas, ilgtermiņā balstītu sadarbību, prasmju un zināšanu attīstīšanas iespējas, iespēju ceļot un strādāt ārzemēs". SAB norādījis, ka konkrēts atalgojuma apmērs publiski nav izpaužams, jo saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, valsts drošības iestāžu amatpersonu un darbinieku atalgojums ir valsts noslēpums.

Uz minētajām vakancēm visi pretendenti atbildi uz savu pieteikumu saņems divu nedēļu laikā pēc pieteikuma iesūtīšanas. Tiem, kuru kandidatūra tiks izskatīta darbam SAB, jārēķinās, ka pārbaužu process var ilgt no trim līdz sešiem mēnešiem.

SAB ir valsts drošības iestāde, kuras galvenie uzdevumi ir izlūkošana, pretizlūkošana un valsts noslēpuma aizsardzība. Birojs nodrošina valsts augstākās amatpersonas ar informāciju, kas nepieciešama Latvijas nacionālās drošības stiprināšanai un aizsardzībai pret ārējiem un iekšējiem apdraudējumiem. Birojs ir arī daļa no NATO un Eiropas Savienības izlūkošanas kopienas, ikdienā cieši sadarbojoties ar partneriem Rietumvalstīs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.