Menu
 

Plāno pastiprināt sodu par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Kriminālatbildību par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem plānots noteikt bargāku, paredz Saeimā ceturtdien konceptuāli atbalstītie grozījumi. Likuma izmaiņas rosinātas, izvērtējot vairāk nekā 31 tūkstoša pilsoņu kolektīvo iesniegumu “Reālu cietumsodu dzīvnieku spīdzinātājiem un slepkavām”, norāda Saeimas preses dienests.

Ar grozījumiem iecerēts pastiprināt maksimālo piemērojamo sankciju par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā, kā arī par dzīvnieka spīdzināšanu, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots. Par to varēs piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem (šobrīd – trīs gadiem), īslaicīgu brīvības atņemšanu vai probācijas uzraudzību, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu sugu dzīvnieku turēšanu uz laiku līdz pieciem gadiem (šobrīd – trīs gadiem).

Kā atzīmē likumprojekta autori, īpaši kaitīga un nežēlīga izturēšanās pret dzīvniekiem atzīstama gadījumos, kad tā tiek izdarīta publiskā vietā vai nepilngadīgā klātbūtnē. Ar likumprojektu par šādiem noziedzīgiem nodarījumiem paredzēts pastiprināt maksimālo brīvības atņemšanas laiku, iepriekš noteikto piecu gadu vietā nosakot sešus gadus.

Minētajos gadījumos ir paredzēts atteikties no iespējas pārkāpējiem piemērot tādu pamatsodu kā sabiedriskais darbs un naudas sods.

“Nereti piemērotie sodi par cietsirdību pret dzīvniekiem neatbilst izdarītā kaitīgumam un ir pārāk maigi. Nežēlībai pret dzīvniekiem nav attaisnojuma, tāpēc arī sodiem par šādu pārkāpumu ir jābūt tādiem, kas no tā attur,” paudis par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Lai grozījumi stātos spēkā, par tiem Saeimai jālemj vēl divos lasījumos, norāda Saeimas preses dienests.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.