Menu
 

Jūrmalas iedzīvotāju iniciatīvas grupa aicina izvērtēt sistēmas "caurumus" darbā ar riska grupas pusaudžiem

  • Autors:  LETA
Foto - jurmala.lv Foto - jurmala.lv

Jūrmalas iedzīvotāju iniciatīvas grupa izplatījusi atklātu vēstuli, kurā aicina atbildīgās iestādes izvērtēt Slokā notikušās pusaudža slepkavības cēloņus.

Iniciatīvas grupa aicina organizēt starpinstitucionālu un starpprofesionāļu sanāksmi, lai izrunātu ārpusģimenes aprūpes sniegto pakalpojumu trūkumus un rastu risinājumus to novēršanai. Vēstules autoru ieskatā, ārpus ģimenes aprūpē nonākušie bērni nesaņemot rehabilitācijas atbalstu "vispār un nekādā veidā".

Vēstulē pausts, ka Jūrmalas pašvaldības iestāde Bērnu un jauniešu māja "Sprīdītis", kurā mīt slepkavībā iesaistītie pusaudži, ir "kļuvis par disfunkcionālai ģimenei pietuvinātu vidi, kurā par bērnu attīstību patiesībā nevienam nav nedz daļas, nedz intereses".

Pēc vēstules autoru domām, nepieciešams tūlītējs kvalificēta psihoterapeita, psihologa vai psihiatra atbalsts situācijas un sociālā darbinieka nepārtraukts atbalsts gadījuma vadīšanā. Tāpat esot nepieciešama sadarbība ar Pusaudžu resursu centru (PRC), kura Jūrmalā nav.

Iniciatīvas grupas pārstāvji pārmet, ka dzīves traumētiem bērniem ar nopietniem uz vardarbību vērstiem uzvedības traucējumiem šobrīd Latvijā vispār nav pieejami atbilstoši pakalpojumi, jo sociālās korekcijas iestāde "Naukšēni" tika slēgta, bet cits pakalpojums vietā netika piedāvāts.

""Sprīdīša" bērni nesaņem nepieciešamo atbalstu mentālās veselības uzlabošanā un uzvedības korekcijas veidošanā. Tas, kas ir noticis Jūrmalā, ir tikai likumsakarība. "Jūrmalas gadījums skaidri parāda, ka, pieejot procesiem un pakalpojumiem formāli, sistēma nestrādā. Rehabilitācijas pakalpojuma rezultāta nav," pausts vēstulē.

Vēstules noslēgumā atbildīgās iestādes aicinātas īpaši rūpīgi izvērtēt Jūrmalas pilsētas pašvaldības iestādes Bērnu un jauniešu mājas "Sprīdītis" un Jūrmalas Labklājības pārvaldes atbildību notikušajā traģēdijā, kā arī "Sprīdīša" darbības kvalitāti, sniegtā pakalpojuma efektivitāti, darbinieku atbilstību ieņemamajiem amatiem pēc būtības, attieksmi pret bērniem un veicamajiem pienākumiem, ikdienas darbā pielietojamām metodēm, atbildību un attiecības ar viņiem uzticētajiem bērniem.

Kā ziņots, naktī uz 11.janvāri Jūrmalā, Slokā, 13 gadus vecs mazgadīgais nodūra savu vienaudzi. Pēc policijas sniegtās informācijas, iepriekšējā vakarā pirms pusnakts vairāki jaunieši, kuri dzīvo sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādē, bija devušies uz Rīgu, lai, iespējams, lietotu alkoholiskos dzērienus. Pēc tam viņi ar vilcienu atgriezušies Slokā, kur satikušies ar diviem sava vecuma jauniešiem, no kuriem viens vēlāk nogalināts. Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka starp minēto jauniešu kompāniju, kā arī cietušo jaunieti un viņa draugu bija norisinājies konflikts, kura laikā viens no jauniešu grupas, kas dzīvo bērnunamā, viņam divas reizes iedūris ar nazi sirds un vēdera rajonā. Pēc notikušā jauniešu grupa notikuma vietu pametusi, atstājot ievainoto jaunieti ar viņa draugu. Pusaudzis, kurš iedūra otram ar nazi, iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā par klaiņošanu un zādzību no veikala.

Saistībā ar notikušo ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 117.panta 12.punkta - par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja noslepkavots nepilngadīgais, taču pusaudzis, kurš tiek turēts aizdomās par šī nozieguma izdarīšanu, vēl nav sasniedzis kriminālatbildības vecumu, līdz ar to viņš pēc izmeklēšanas darbību veikšanas nodots atpakaļ sociālās aprūpes iestādes pieskatīšanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.