Menu
 

Aptauja: finansiālās situācijas uzlabošanai iedzīvotāji spiesti samazināt izdevumus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pēdējā gada laikā viņu finansiālā situācija pasliktinājusies – lielākoties tāpēc, ka negaidīti strauji pieauga rēķini par apkuri un elektrību, kā arī pārtikas un pirmās nepieciešamības preču cenas. Lai ikdienā uzlabotu savu finansiālo situāciju, 55% iedzīvotāju cenšas samazināt izmaksas, mainot savus ieradumus, liecina “SEB bankas” veiktā aptauja “Finanšu drošības indekss”.

Vērtējot savu finansiālo situāciju pēdējā gada laikā, gandrīz puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju (46%) norāda, ka tā nav mainījusies, savukārt 16% respondentu tā ir uzlabojusies. 34% uzskata, ka viņu situācija ir pasliktinājusies, jo strauji pieauga energoresursu izmaksas, kā arī izdevumi par pārtikas un citām pirmās nepieciešamības precēm, uz ko norādīja ap 70% aptaujāto.

Lai kompensētu augošās izmaksas un ikdienā uzlabotu finansiālo situāciju, vairāk nekā puse iedzīvotāju (55%) cenšas samazināt citas izmaksas. Cilvēki galvenokārt taupa uz izklaides un sevis lutināšanas rēķina, rūpīgāk plāno ikdienas izdevumus un atsakās no lielākiem pirkumiem, kā arī vairāk izmanto akciju un atlaižu piedāvājumus.

Pēdējā gada laikā vairāk iepirkties ar atlaidēm centās 62% respondentu, 42% sāka rūpīgāk plānot ikdienas pirkumus, trešdaļa atteicās no lielākiem pirkumiem, un tikpat daudz bija spiesti mainīt ikdienas paradumus, lai taupītu energoresursus. Ap 40% respondentu norāda, ka pēdējā gada laikā retāk iegādājās luksusa preces un centās mazāk ēst ārpus mājas. Apmēram katrs ceturtais (26%) retāk ceļoja ārpus Latvijas.

Katrs piektais norāda, ka samazināja pārtikas patēriņu, taupīja uz hobijiem un izklaidēm un retāk izmantoja skaistumkopšanas pakalpojumus. 16% bija spiesti pārskatīt transporta lietošanas paradumus, 15% – ierobežot alkohola patēriņu, bet 13% – retāk apmeklēt ārstus. Vien 7% respondentu norāda, ka taupīšanas dēļ ierobežoja smēķēšanu, bet 2% bija spiesti pārvākties un lētāku mājokli.

Skatoties uz šo gadu, vairāk nekā 40% iedzīvotāju sagaida, ka viņu izdevumi būs lielāki nekā pērn: 22% domā, ka kopējo izdevumu pieaugums būs līdz 10%, bet 19% uzskata, ka virs 10%. Vien 14% respondentu šogad sagaida izdevumu samazināšanos.

Atbildot uz jautājumu, kādiem jābūt ienākumiem “uz rokas” vienam cilvēkam, lai šobrīd varētu pilnvērtīgi dzīvot un justies finansiāli droši, katrs piektais atbildēja, ka summai jābūt no 500 līdz 1000 eiro. Vairāk nekā trešdaļa jeb 35% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pilnvērtīgai dzīvei jāpelna no 1000 līdz 1500 eiro. Savukārt 27% aptaujāto uzskata, ka ienākumiem jābūt no 1500 līdz 2000 eiro.

Divreiz mazāk – tikai 13% – uzskata, ka finansiāli droši var justies ar ienākumiem no 2000 līdz 3000 eiro un 3% respondentu uzskata, ka pilnvērtīgā dzīve iespējama ar ienākumiem virs 3000 eiro “uz rokas”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.