Menu
 

KNAB: Iedzīvotāju un uzņēmēju attieksme pret kukuļošanu ir noraidoša un noturīga

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktā sabiedriskās domas aptauja atklāj, ka 80 % iedzīvotāju un 78 % uzņēmumu nebūtu gatavi dot valsts amatpersonai kukuli, lai panāktu vēlamu risinājumu. KNAB pēdējos trijos gados veikto sabiedriskās domas aptauju rezultāti liecina, ka iedzīvotāju un uzņēmēju noraidošā attieksme pret korupciju ir nedaudz svārstīga, taču kopumā noturīga.

Sabiedriskās domas aptauja atklāj, ka 2023. gadā salīdzinājumā ar 2022. gadu palielinājusies iedzīvotāju gatavība kukuļot valsts amatpersonas, kamēr uzņēmēju vidū – samazinājusies. Salīdzinot 2023. gadā iegūtos aptaujas rezultātus ar 2021. gadu, KNAB novēro, ka triju gadu laikā gan iedzīvotāju, gan uzņēmēju attieksmē pret kukuļošanu novērojamas minimālas izmaiņas, un vidēji četri no pieciem iedzīvotājiem un uzņēmējiem nepieļauj kukuļdošanu.

Iedzīvotāju biežāk minētais iemesls iespējamai kukuļa došanai ir lielāka drošība, ka problēma vispār tiks risināta. Šis visos KNAB analizētajos periodos ir bijis galvenais iemesls, kāpēc iedzīvotāji izšķirtos par labu kukuļa došanai. Savukārt uzņēmēji visbiežāk būtu gatavi dot kukuli, lai panāktu darbinieku laipnāku attieksmi un pretimnākšanu, kā arī saņemtu amatpersonas palīdzību, jo normatīvie akti un procedūras ir neskaidras un sarežģītas, liecina KNAB informācija.

Sabiedriskās domas aptauja atklāj iedzīvotāju un uzņēmēju salīdzinoši noturīgo attieksmi pret neoficiālu risinājumu izmantošanu, kārtojot dažādus jautājumus. 2023. gada aptaujā 19 %  iedzīvotāju un 20 % uzņēmēju atzina, ka pēdējo divu gadu laikā izmantojuši neoficiālus risinājumus. Salīdzinot respondentu atbildes 2023. un 2021. gadā, secināms, ka trīs gadu periodā pieredze nav būtiski mainījusies un četri no pieciem iedzīvotājiem un uzņēmējiem dažādu jautājumu kārtošanā izvēlas oficiālus risinājumus.

Visbiežāk izmantotais iedzīvotāju un uzņēmēju neoficiālais risinājums ir personīgo sakaru izmantošana. 2023. gadā 23 % iedzīvotāju, kas izmantojuši neoficiālus risinājumus, kārtojuši jautājumus tiesā. Šis procentuālais rādījums ir par trijām reizēm augstāks nekā iepriekšējos aptaujas gados. Savukārt 26 % uzņēmēju šādi rīkojušies, risinot jautājumus, kas saistīti ar būvniecību, norāda KNAB Komunikācijas nodaļā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.