Menu
 

LU pētnieki iesaistās starptautiskā cīņā pret dezinformāciju

  • Autors:  LETA
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Latvijas Universitāte (LU) vadīs pētniecības aktivitāti "Mākslīgais intelekts dezinformācijas atmaskošanai" ("Al4Debunk"), lai veidotu uzticamas tiešsaistes aktivitātes un mākslīgā intelekta rīkus pasargāšanai no dezinformācijas, informēja LU.

"AI4Debunk" mērķis ir "revolucionizēt cīņu pret dezinformāciju" un atbalstīt uzticamas tiešsaistes aktivitātes. Izstrādājot mākslīgajā intelektā balstītus un uz cilvēku vērstus rīkus, projekts ir apņēmies aizsargāt demokrātiskās vērtības un veicināt informētāku un noturīgāku sabiedrību, reaģējot uz digitālā laikmeta radītajām problēmām.

Projekta vadītāja, LU profesore Inna Šteinbuka "infodēmisko" globālo naratīvu cīņu, kurā iesaistījusies Eiropas Savienība (ES), vērtē kā ļoti izaicinošu: "Krievija un Ķīna ir ļoti pieredzējušas toksisku dezinformācijas kampaņu organizēšanā pret ES, kuru mērķis ir cīņa par ietekmi." Savukārt mākslīgā intelekta risinājumu izmantošana varētu kalpot kā "spēcīgs instruments" dezinformācijas atmaskošanai.

Plānots izstrādāt četras uz cilvēku vērstas mākslīgā intelekta darbināmas saskarnes: tīmekļa spraudni, sadarbības platformu, viedtālruņa lietotni un paplašinātās realitātes/virtuālās realitātes saskarni (AR/VR), kuras pamatā ir pirmā šāda veida atvērtā koda atmaskošanas lietojumprogrammas saskarne.

Spraudnis būs paredzēts integrācijai ar tīmekļa pārlūkprogrammām un sociālo mediju platformām, nodrošinot tūlītējus paziņojumus lietotājiem, kad viņi saskaras ar nepatiesu saturu, neatkarīgi no formāta. Kas attiecas uz sadarbības platformu, tā ļaušot lietotājiem ziņot par aizdomīgu saturu, ko pēc tam pārbaudīs eksperti. Savukārt, izmantojot lietotni, cilvēki varēs atklāt dezinformāciju viedtālrunī. AR/VR saskarne sniegs vadlīnijas par to, kā turpmāk rīkoties ar dezinformāciju sociālajos medijos.

Projekts uzsākts šogad janvārī, un to īstenos turpmākos četrus gadus. Starpdisciplinārā konsorcijā ietilpst 13 partneri no astoņām valstīm.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.