Menu
 

Palīdzība Pierīgā – silta zupa un nakts patversmes bezpajumtniekiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Daudzviet nakts patversmju nav, savukārt pie siltas zupas lielākoties ir iespējams tikt. Daudzviet nakts patversmju nav, savukārt pie siltas zupas lielākoties ir iespējams tikt. Foto no "RAA" arhīva

Ir sākušies gada aukstākie mēneši, un presē jau atkal lasām par cilvēkiem, kas naktīs, kad temperatūra noslīd krietni zem nulles atzīmes, ir nosaluši vai apsaldējušies. Jo īpaši tas attiecas uz bezpajumtniekiem – mūsu sabiedrības neaizsargātāko daļu –, kuri kādu patvērumu var meklēt vai nu apsildītās kāpņu telpās (protams, ja tajās var iekļūt, jo lielākoties tās ir slēgtas), vai arī nakts patversmēs, un vismaz reizi dienā saņemt siltu ēdienu. Rīgā ir pieejamas gan vairākas tā dēvētās zupas virtuves, gan nakts patversmes, taču – kāda situācija ir Pierīgas novados?

Aptaujājot vairāku novadu pārstāvjus, "Rīgas Apriņķa Avīze" noskaidroja, ka situācija ir ļoti atšķirīga – daudzviet nakts patversmju nav, jo neesot tādas nepieciešamības, savukārt pie siltas zupas lielākoties ir iespējams tikt.

Jūrmalā pieejama gan zupas virtuve, gan iespēja pārnakšņot

Kā "Rīgas Apriņķa Avīzei" paskaidroja Jūrmalas pilsētas domes Mārketinga un ārējo sakaru pārvaldes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Elita Cepurīte, Jūrmalas pašvaldība nodrošina dažādu veidu sociālās palīdzības pakalpojumus, tostarp – nakts patversmi un zupas virtuvi. "Nakts patversmē, kas atrodas Kauguros, var uzturēties Jūrmalas iedzīvotāji, kam nav reģistrētas dzīvesvietas vai kuri ir nonākuši krīzes situācijā." Apsildītajās telpās iekārtotas atsevišķas guļvietas vīriešiem un sievietēm, un kopumā šeit var uzņemt 30 cilvēku, bet nepieciešamības gadījumā, kā norāda E. Cepurīte, arī vairāk.

Nakts patversmē ziemas periodā var pārnakšņot no plkst. 18.00 līdz 8.00 nākamās dienas rītā. Ja gaisa temperatūra ārā ir zemāka par nulli, patversmes darba laikā var uzturēties tās telpās. Tāpat šeit no rīta un vakarā var saņemt siltu ēdienu, pieejama arī duša. Jūrmalas Sociālās aprūpes centra telpās Jaundubultos, nakts patversmes telpās Slokā, Kauguros un Ķemeros darbojas zupas virtuve, kas krīzes situācijā nonākušajiem nodrošina siltu ēdienu vienu reizi dienā. Darba laiks zupu virtuvēm ir atšķirīgs, taču pārsvarā pie silta ēdiena tikt iespējams, sākot no plkst. 13.00 līdz plkst. 15.00.

Pie siltas zupas var tikt visur

Apjautājot vairāku novadu domes pārstāvjus, "Rīgas Apriņķa Avīze" noskaidroja, ka, lai gan daudzviet nakts patversmju nav, zupas virtuve, kur vismaz reizi dienā var tikt pie silta ēdiena, lielākoties ir pieejama visur. Tiesa, ir izņēmumi.

Piemēram, Ādažu novada domes Sociālā dienesta vadītāja Ieva Roze atzina, ka viņu bezpajumtniekiem nav pieejams nedz silts ēdiens, nedz naktspatversme. Taču, ja ir tāda nepieciešamība un cilvēks ir deklarēts Ādažos, Sociālais dienests nakts patversmi var apmaksāt. Krimuldas novadā nakts patversmes pakalpojumi cilvēkiem piedāvāti netiekot, jo, kā uzsver Sociālajā dienestā, šeit bezpajumtnieku neesot. "Ja kāds bezpajumtnieks uzrodas, šādus gadījumus risinām atsevišķi," atklāja Krimuldas novada Sociālā dienesta vadītājs Andris Harkevičs.

Turpat kaimiņos, Siguldas novadā, kur arī nav nakts patversmes, ar bezpajumtnieku jautājumiem, ja ir tāda nepieciešamība, nodarbojas pašvaldības policija un Sociālais dienests. "Turklāt jau drīzumā, kā ik gadu, darbu uzsāks zupas virtuve. Tā jau ilgāku laiku tiek organizēta sadarbībā ar Vācijas sadraudzības pilsētu Štūri, kas ziedo naudu zupas virtuves uzturēšanai," pastāstīja Siguldas novada domes Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Sindija Brikmane.

Garkalnes novadā bezpajumtnieku neesot, taču, kā paskaidroja Garkalnes novada tīmekļa vietnes administrators Raimonds Skrābāns, ja kādam ir nepieciešamas naktsmājas, tiek slēgts līgums ar Sarkano Krustu par viņu patversmes izmantošanu, savukārt zupas virtuve visiem trūcīgajiem ir pieejama Garkalnes dienas centrā.

Ar naktsmājām nepieciešamības gadījumā var nodrošināt Mārupes novada pašvaldība, kurai ir līgums ar naktspatversmi Rīgā, savukārt Mārupē, kā "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Žunde, "ēdināšana bezpajumtniekiem netiek nodrošināta, jo Mārupes novadā šāda nepieciešamība un gadījumi ir reti un tiek risināti individuāli, meklējot iespēju palīdzēt".

Ar vienu litru siltas zupas dienā (trauks gan jāņem līdzi pašiem) tiek nodrošinātas arī sociāli mazaizsargātās personas, kurām trūkst iztikas līdzekļu, kuras nonākušas grūtībās un kurām dažādu iemeslu dēļ nav iespēju pagatavot siltu ēdienu. Šāds pakalpojums pieejams zupas virtuvē, kas otrdienās un piektdienās apmēram vienu stundu darbojas trīs vietās Babītes novadā – sporta un kultūras centrā "Pīlādzīši" Spuņciemā, daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā Piņķos un daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centra filiālē "Babīte". "Tā kā Babītes novadā nav bez pajumtes esošu cilvēku, šeit nav vajadzības pēc nakts patversmes," atklāj Babītes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību vadītāja Māra Mičule.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.