Menu
 

Aptauja: Divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju neseko sava pensijas plāna sniegumam

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Tikai 17 % Latvijas iedzīvotāju regulāri seko līdzi sava pensijas 2. līmeņa uzkrājumam un izvēlētā plāna sniegumam, savukārt katrs trešais nezina, kāda ir izvēlētā pensijas plāna pārvaldīšanas pieeja, liecina bankas “Citadele” meitasuzņēmuma “CBL Asset Management” veiktā aptauja.

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju sava pensijas plāna sniegumam neseko – 46 % respondentu zina, kāds ir kopējā uzkrājuma apjoms, taču izvēlētā plāna ienesīgumam neseko. Aptuveni katrs piektais jeb 21 % atzīst, ka nezina arī savas pensijas kopējā uzkrājuma apjomu – 12 % norāda, ka tas viņus neinteresē, savukārt 9 % nezina, kur šādu informāciju meklēt.

Aptaujas dati liecina, ka visbiežāk savas pensijas uzkrājuma apjoms neinteresē jauniešiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Kļūstot vecākam un jo sevišķi pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas, pieaug arī interese par regulāru pensijas plāna ienesīguma monitoringu. Tikai 17 % no visiem respondentiem zina gan savu pensijas uzkrājuma apjomu, gan regulāri seko līdzi izvēlētā plāna ienesīgumam. Visbiežāk tie ir iedzīvotāji vecumā no 50 līdz 59 gadiem.

Aptuveni katrs trešais jeb 33 % nezina, kāda ir viņu izvēlētā plāna pārvaldīšanas pieeja – aktīva vai pasīva, turklāt 12 % no šiem respondentiem atklāj, ka nemaz nezina atšķirību starp abām pārvaldīšanas pieejām. Šāda atbilde biežāk raksturīga iedzīvotājiem, kuri vēl nav sasnieguši 50 gadu vecumu.

Starp aptaujātajiem iedzīvotājiem 34 % izmanto aktīvo pensijas plāna pārvaldīšanu, kamēr 31 % izvēlējušies pasīvo jeb indeksu plānu opciju. Aptaujas dati liecina, ka indeksu plānus biežāk izvēlas cilvēki pēc 50 gadu vecuma.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.