Menu
 

Septiņu gadu laikā septiņkārt sarucis apdrošināto auto zādzību skaits

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Salīdzinot ar laiku vēl pirms septiņiem gadiem, situācija ar automašīnu zādzībām Latvijā ir būtiski uzlabojusies, un nozagto apdrošināto auto skaits ir samazinājies septiņas reizes. 2017.gadā Latvijā tika nozagtas 372 mašīnas (vidēji viena mašīna dienā), bet 2023.gadā – vien 51 auto (vidēji viena mašīna nedēļā), liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) apkopotie dati. Tiesa, apdrošinātāju dati par zagtākajām automašīnām atšķiras no policijas oficiālās statistikas, jo LAA apkopo tikai datus par transportlīdzekļiem, kam ir KASKO apdrošināšanas polise.

2023.gada laikā Latvijā ir nozagta 51 automašīna, kam ir bijusi KASKO apdrošināšanas polise un kuru īpašnieki vērsušies pie apdrošinātājiem. Salīdzinājumam – 2022.gadā no zagļiem cieta 71 apdrošināta auto īpašnieks.

Zagtāko auto topa augšgalā arī 2023.gadā joprojām ir atradušās “BMW” markas automašīnas – pērn tās nozagtas 13 gadījumos. 2017.gadā tika nozagti 115 “BMW” markas auto. Seko “Toyota” ar 10 nozagtām mašīnām un “Hyundai” ar 7 nozagtiem auto. Savukārt kādreizējais topa augšgala iemītnieks “Audi” pērn nav nozagts ne reizi – vai vismaz nav nozagts neviens auto ar KASKO polisi, norāda LAA.

"Automašīnu zādzību skaita samazināšanās ir ļoti laba ziņa, un zīmīga ir arī "vienkāršāko" marku auto ienākšana zagtāko mašīnu topā. Zādzību skaits strauji samazinājās pandēmijas laikā līdz ar dzīvesveida izmaiņām, kā arī, protams, liela nozīme ir policijas darbam. Līdz ar Ukrainas kara sākumu ir slēgti vai būtiski apgrūtināti arī dārgo un ekskluzīvo zagto mašīnu izvešanas kanāli uz Krieviju," datus komentējis LAA prezidents Jānis Abāšins,.

LAA iesaka automašīnas aprīkot ne tikai ar klasisko signalizāciju, bet arī ar papildu pretaizdzīšanas un izsekošanas ierīcēm, kas palīdz atrast auto gadījumā, ja tas ir nozagts.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.