Menu
 

Pērn Rīgā un Pierīgā ar remigrācijas koordinatora atbalstu atgriezušies par 23% vairāk cilvēku nekā pirms gada Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija, infografika - RPR Ilustrācija, infografika - RPR

2023.gadā Latvijā ar remigrācijas koordinatora atbalstu visvairāk cilvēku atgriezās Rīgas plānošanas reģionā – 243 personas, kas ir par 23% vairāk nekā gadu iepriekš, kad uz Rīgas reģionu pārcēlās 198 cilvēki. Pērn uzsākta koordinatora saziņa vēl ar 460 remigrantiem, kuri tuvākajos gados plāno pārcelties uz dzīvi Rīgas reģionā.

Pēc Rīgas plānošanas reģiona informācijas, kopš remigrācijas programmas sākuma 2018.gadā reģionā atgriezušās 1222 personas. Vairāk nekā puse no remigrantiem par savu dzīves vietu izvēlējušies Rīgu, pārējie – Pierīgas pašvaldības.

“Uzlabojoties dzīves apstākļiem un atalgojumam Latvijā, arvien vairāk remigrācijā dzīvojošo iedzīvotāju pieņem sev tik svarīgu lēmumu par atgriešanos uz dzīvi dzimtenē. Turklāt atgriezušos vidū pieaug augsti kvalificētu darbinieku īpatsvars, kuri izveidojuši vai iesākuši veiksmīgu karjeru ārvalstīs. Vairāk atgriežas arī ģimenes ar diviem vai trīs bērniem,” paudusi Rīgas plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Daina Šulca.

“Novērojama remigrantu pieaugošā nopietnā attieksme, kā tiek plānots pārcelšanās process. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, tas daudzām ģimenēm noritēja ļoti pārdomāti, savlaicīgi atrisinot bērnudārzu, skolas, darba un mājokļa jautājumus.”

Ņemot vērā ierobežotās iespējas piesaistīt brīvo darbaspēku reģionā, darbadevēji ir daudz atvērtāki atgriezušos personu integrēšanai darba tirgū. Piemēram, daudz attīstītākas kļūst tiešsaistes darba intervijas, kas ļauj remigrantam atgriezties, zinot, ka viņam jau ir darbs Latvijā.

Galvenokārt pērn atgriezušies no Eiropas valstīm – Lielbritānijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Īrijas, Vācijas. Katru gadu palielinās interese un atgriezušos skaits no ASV.

Remigranti labprāt izmanto valsts izveidoto remigrācijas koordinatoru programmu un sniegto informatīvo atbalstu, lai vienkāršāk un vieglāk noritētu atgriešanās process, norāda Rīgas plānošanas reģionā. Galvenie jautājumi, kuri viņus interesē, ir – kā pieteikt bērnus Rīgas pirmsskolas iestādēs un skolās, kā Latvijā saņemt ārzemēs iegūto bezdarbnieka pabalstu un iekļaut darba stāžā ārvalstīs nostrādāto laiku, kā pareizi pārvest personīgās mantas.

Remigranti bieži vaicā par ģimenes pabalstiem Latvijā un dzīvesbiedra – ārzemnieka iespējām iegūt pastāvīgās uzturēšanās atļauju. Viens no aktuālākajiem jautājumiem ir, kur papildus var apgūt latviešu valodu kā bērniem, tā pieaugušajiem.

Rīgas plānošanas reģiona remigrācijas programma aptver deviņas pašvaldības – Rīgu un Jūrmalu, kā arī Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils un Siguldas novadu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.