Menu
 

Aptauja: trīs ceturtdaļas Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi mainīt profesiju, lai nopelnītu vairāk

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

77% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi pārkvalificēties jeb mainīt profesiju, lai saņemtu labāku atalgojumu. Tas noskaidrots pagaidu nodarbinātības un personāla atlases uzņēmuma "Biuro" pasūtītajā iedzīvotāju aptaujā.

No kopējā aptaujāto skaita 57% respondentu pauda, ka būtu gatavi mainīt profesiju tikai tādā gadījumā, ja jaunais darbs viņiem patiktu, kas ļauj secināt, ka cilvēkiem ir svarīga karjeras izaugsme, kas sniedz gandarījumu. Otra populārākā atbilde, kuru minēja 5% aptaujāto, ka viņi būtu gatavi pārkvalificēties tikai tādā gadījumā, ja nebūtu jāpārvācas uz citu dzīves vietu, pilsētu, apkaimi u.c.

Vien 8% cilvēku, sacīja, ka nebūtu gatavi mainīt profesiju, jo ir apmierināti ar pašreizējo atalgojumu.

Aptaujā tikai 1% respondentu norādījis, ka būtu gatavs mainīt profesiju tādā gadījumā, ja dotos strādāt ārpus Latvijas. Vēl 8% aptaujāto norādījuši, ka nākotnē neplāno strādāt, kas saistīts ar pensijas vecumu, bet 3% atbildi uz jautājumu nezina. Vēl 2% aptaujāto pauduši citas atbildes, kā vienu no tām, piemēram, ka ir pašnodarbināta persona, jo darba tirgus Latvijā ir ļoti nepievilcīgs.

Maza daļa respondentu būtu gatavi mainīt profesiju tāpēc, ka nav apmierināti ar pašreizējo kvalifikāciju, tā sacīja vien 2%, vai arī tādā gadījumā, ja būtu vieglāk (mazāk darba stundu) strādāt – tā atbildēja 4%. Tāpat arī 4% respondentu mainītu darbu, ja pārkvalificēšanas process nebūtu ilgs un 3% – gadījumā, ja nebūtu jāstrādā fiziski smagu darbu.

Veiktā aptauja atklāj vēl vienu interesantu faktu. Neviens no aptaujātajiem nav minējis atbildi, ka būtu gatavs mainīt profesiju, ja nevajadzētu strādāt pie datora. Tas ļauj secināt, ka tie darbinieki, kas ikdienu pavada pie datora ekrāniem, kopumā ir apmierināti ar savu profesiju un par mazu atalgojumu nesūdzas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.