Menu
 

"Botu armija" tviterī metusies aizstāvēt Krievijā notiekošajās sacensībās spēlējošus Latvijas sportistus

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Piektdien vakarā mikroblogošanas vietnē "X" (iepriekš - "Twitter") "botu armija" ar simtiem līdzīgu ierakstu metusies aizstāvēt Krievijā notiekošajās sacensībās spēlējošus Latvijas sportistus, novēroja aģentūra LETA.

Boti jeb datorprogrammas, kas veic automatizētus, atkārtotus, iepriekš definētus uzdevumus, imitējot cilvēka lietotāja uzvedību, tviterī radījuši simtiem ierakstu par Krievijā notiekošajās sacensībās spēlējošajiem Latvijas sportistiem, mēģinot viņus aizstāvēt un kritizēt Latvijas pozīciju šajā jautājumā. Ierakstiem pievienotas mirkļbirkas, kas atdarina Rietumos nereti izmantotu mirkļbirku stilu, piemēram, "#westandwithBalticSelect", "#NoPoliticsInSport", "#FairSport".

Tvīti veidoti pamatā latviešu valodā, botiem uzdodoties par Latvijas iedzīvotājiem - ierakstos tiek aizstāvēti "mūsu sportisti" un "mūsu hokejisti", kritizēta "mūsu hokeja federācija" un uzsvērta kolektīvas "mūsu" rīcības nepieciešamība. Lai arī tvīti ir latviešu valodā, teikumu uzbūve nereti atgādina tiešu pārlikumu no teksta krievu valodā.

Līdzīgie tvitera ieraksti tiek multiplicēti simtiem reižu, un to pamatā dara tie paši botu konti. Daudzi konti, kas publicējuši ierakstus, izveidoti pērn decembrī, tiem nav sekotāju un cita satura, taču šos ierakstus pavairo tādi botu konti, kas izveidoti tikai šomēnes. Botu kontu nosaukumi veidoti pēc vienota principa - kāds vārds pamatā angļu valodā, kam seko šķietami nejaušu ciparu kombinācija.

Pavairojot sākotnējos ierakstus, tajos tiek atzīmēti arī īstu cilvēku tvitera konti, tādējādi mēģinot vēl plašāk popularizēt ierakstus.

NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts tviterī skaidroja, ka patlaban kampaņā "sportistiem nevajadzētu ciest" piedalās vairāk nekā 1000 robotizētu kontu. Pēc viņa aplēsēm, šis varētu būt lielākais latviešu valodā robotizētu kontu tīkls vienā kampaņā šīs platformas vēsturē.

"" Paldies " Īlonam [Maskam]," ironizēja Sārts.

Aģentūra LETA līdzīgas aktivitātes piektdien vakarā novēroja arī sociālajā medijā "Facebook". Atšķirībā no tvitera, "Facebook" tika izplatīti apmaksāti ieraksti angļu valodā, kas tāpat pauda šoku par licenču atņemšanu Krievijā spēlējošajiem hokejistiem. Šoreiz ierakstos pausts, piemēram, ka Latvijā jau tā nav daudz labu hokejistu, tāpēc neesot skaidrs, kāpēc "ne paši sliktākie" hokejisti tiek šādi izmesti.

Kā ziņots, Valsts drošības dienests (VDD) sācis vērtēt sportistu no Latvijas dalību Krievijā notiekošajās virtuālajās un klātienes sporta spēlēs, kuras atklājis Krievijas diktators Vladimirs Putins, apliecināja dienestā.

VDD vērtējumā pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos piedalīties sporta pasākumos agresorvalstī Krievijā ir pretrunā Latvijas nacionālās drošības interesēm un demokrātiskās sabiedrības pamatvērtībām, kas ietver cieņu pret cilvēka dzīvību un citas neatkarīgas valsts teritoriālo neaizskaramību.

VDD vērsa uzmanību, ka Rietumvalstu sportistu piedalīšanos sporta pasākumos Krievijā Kremļa kontrolētie informācijas resursi izmanto kara propagandas nolūkos. Sportistu dalība šādos pasākumos Krievijas informācijas resursos tiek pasniegta kā atbalsta paušana Krievijas agresīvajai ārpolitikai, tajā skaitā īstenotajam karam Ukrainā.

"Varam apstiprināt, ka VDD ir sācis vērtēt sportistu no Latvijas dalību minētajā pasākumā Krievijā. Patlaban dienests no plašākiem komentāriem par konkrēto gadījumu atturēsies," norādīja dienestā.

Vairāki Latvijas hokejisti piedalās Krievijā notiekošajās virtuālajās un klātienes sporta spēlēs, liecina rīkotāju publicētā informācija.

Latvijas Hokeja federācija (LHF) ir apturējusi licences tiem hokejistiem, kuri šomēnes ir aizbraukuši uz Krievijā notiekošajām virtuālajām un klātienes sporta spēlēm. Bet Latvijas Florbola savienība (LFS) par dalību šajās spēlēs ir apturējusi Alekseja Popova licenci.

Kazaņā notiekošajās tā dēvētajās "Nākotnes" spēlēs "Baltic Select" komandas sastāvā iekļauti Ervīns Muštukovs, Kirils Tambijevs, Pāvels Goroškovs, Martins Lavrovs, Aleksejs Popovs, Alisers Mubarakšins un Ņikita Zantmans.

Šosezon LHF pakļautajās sacensībās spēlējis tikai Lavrovs, kurš vēl mēneša sākumā bija "Optibet" Hokeja līgas (OHL) komandas Viļņas "Hockey Punks" sastāvā, kā arī Goroškovs, kurš "Kurbada" kluba paspārnē spēlējis Jaunatnes Attīstības hokeja līgā (JAHL).

"Pamatojoties uz saņemto informāciju par dalību "Nākotnes spēļu" festivālā Krievijā, apturēta Alekseja Popova spēlētāja licence LFS pārraudzībā esošajās florbola sacensībās," ziņo LFS.

"Nākotnes" spēlēs, ko atklājis Krievijas diktators Vladimirs Putins, sportisti sacenšas gan virtuālajā vidē, gan sporta laukumā.

No šiem Latvijas hokejistiem šosezon Krievijā spēlē tikai aizsargs Mubarakšins, kurš pēdējos trīs gadus ir Krievijas Augstākās hokeja līgas (VHL) Kazaņas "Bars" sastāvā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.