Menu
 

Kādu sociālo palīdzību var saņemt seniori Ādažos un Mārupē Apriņķis.lv

  • Autors:  Anna Lejiņa
Foto - freepik.com Foto - freepik.com

Katra novada pašvaldība saviem iedzīvotājiem, toskait senioriem, paredz dažādus sociālās palīdzības veidus. To lielākā daļa īpaši neizceļ seniorus, jo tiek ņemti vērā, piemēram, ienākumi vai veselības stāvoklis (invaliditāte), taču ir arī speciāli senioriem pielāgota palīdzība.

Apkopojumu sākam ar Ādažu un Mārupes novadiem. Un, kā redzams, palīdzības veidi gados vecākajaiem iedzīvotājiem tomēr ir atšķirīgi katrā novadā.

Ādažu novadā

Novadā aptuveni 80 procenti no tiem, kas saņem sociālo palīdzību, ir seniori.

* Saistošajos noteikumos “Par sociālās palīdzības pabalstiem trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām vai personām krīzes situācijās Ādažu novadā” noteikts, ka pabalstu atsevišķu izdevumu apmaksai piešķir:

  • par medicīnas pakalpojumiem, medikamentiem, briļļu un higiēnas preču iegādei 50 procentu apmērā, ne vairāk kā 100 eiro gadā personai;
  • par ārstēšanos stacionārā 50 procentu apmērā, ne vairāk kā 150 eiro gadā personai;
  • zobārstniecībai un zobu protezēšanai 50 procentu apmērā, bet ne vairāk kā 100 eiro gadā personai;
  • par endoprotezēšanu 300 eiro gadā.

Taču šos pabalstus var saņemt tikai novadā deklarētie trūcīgie un maznodrošinātie. Ja seniors tāds nav, tad – nekā.

* Ir iespēja izmantot arī pakalpojumu “Drošības poga”, kurā ietilpst diennakts uzraudzība, neatliekamā palīdzība un psiholoģiskais atbalsts, izmantojot īpašu saziņas sistēmu – saziņas iekārtu un signālpogu, kas atrodas klienta aprocē vai kulonā. Tas paredzēts cilvēkiem, kuri nespēj par sevi parūpēties. Saikne ar zvanu centru, kas tiek nodrošināta visu diennakti, garantē drošības sajūtu gan cilvēkam, kurš saņem “Drošības pogas” pakalpojumu, gan viņa tuviniekiem. Šo pakalpojumu piešķir Ādažu novadā deklarētai un faktiski dzīvojošai personai, kurai vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ pastāv risks nonākt bezpalīdzības stāvoklī.

* Aprūpe mājās pienākas pensijas vecuma personām, personām ar I un II grupas invaliditāti, kā arī personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuru ienākumi uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni. Ja ienākumi ir lielāki par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, jāmaksā summa, ko veido starpība starp pakalpojuma izmaksu un maznodrošinātas mājsaimniecības noteikto ienākumu slieksni.

* Savukārt nekustamā īpašuma atvieglojumi noteikti jau mērķētāk: atvieglojumi 70 procentu apmērā pienākas maznodrošinātām personām, vientuļiem, nestrādājošiem pensionāriem, personām ar pirmās grupas invaliditāti, vientuļām personām ar otrās grupas invaliditāti, īpašumam dabas parka “Piejūra” lieguma zonā un dabas parka zonā, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem. 50 procentu atlaidi nodoklim par ēkām un zemi saņem politiski represētas personas, bet 90 procentu atlaide tiek piemērota to cilvēku, kuri balstoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, īpašumiem.

* Novembrī ikgadējo pabalstu 100 eiro apmērā piešķir politiski represētām personām.

* 20 eiro pabalstu piešķir, sasniedzot 70 gadu vecumu un turpmāk katrā piektajā dzimšanas dienā, bet, sasniedzot 100 gadu vecumu, 300 eiro.

* Atbalsts personām ar kustību vai redzes traucējumiem, kam piešķirta pirmās vai otrās grupas invaliditāte, servisa suņa pakalpojuma izmantošanai noteikts 100 eiro pabalsts mēnesī, un pašlaik diviem senioriem – pirmās grupas redzes invalīdiem – tiek maksāts atbalsts servisa suņu uzturēšanai.

* Novada pašvaldība noteikusi, ka tā dēvētais Ziemassvētku pabalsts līdz 25 eiro apmērā (pārtikas paka) pienākas vientuļiem pensionāriem un personām ar otrās grupas invaliditāti, kurām nav Civillikumā noteikto apgādnieku.

* Senioriem, kuri vecāki par 70 gadiem, pienākas 10 bezmaksas braucieni mēnesī Ādažu novada teritorijā.

* Pašvaldība piešķir finansējumu Ādažu novada pensionāru biedrībai, kas regulāri rīko dažādus pasākumus, tostarp – veselību veicinošus.

Mārupes novadā

Saskaņā ar Mārupes novada sociālā dienesta sniegto informāciju novadā neesot izteiktas tendences, ka sociālās palīdzības saņēmēju vidū vairāk būtu tieši senioru. Mārupē tādu cilvēku esot maz, vairāk – Babītē.

Piemēram, garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsts senioriem pat nepienākoties, jo viņu ienākumi – pensija – ir lielāka nekā GMI slieksnis, kas pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā šogad ir 137 eiro (iepriekš – 125 eiro), pārējām personām mājsaimniecībā – 96 eiro (iepriekš – 87,50 eiro).

* Sociālā palīdzība Mārupes novadā tiek sniegta atbilstoši spēkā esošajai likumdošanai un normatīvajiem aktiem. Pamatojoties uz Mārupes novada domes saistošajiem noteikumiem, sociālā palīdzība tiek sniegta pēc personas un tās ģimenes locekļu ienākumu un citu materiālo resursu izvērtēšanas pamatvajadzību nodrošināšanai pēc šādas sistēmas:

  • pabalsts GMI ienākumu līmeņa nodrošināšanā,
  • dzīvokļa pabalsts,
  • vienreizējs pabalsts ārkārtas situācijā.

* Citus pabalstus, piemēram, veselības aprūpei, medikamentiem, aprūpei mājās, piešķir, ja ir apmierināts pamatots trūcīgā iedzīvotāja pieprasījums pēc pabalsta GMI līmeņa nodrošināšanai.

* Tiek piešķirts pabalsts aprūpei 100 eiro mēnesī guļošām vai uzraugāmām pilngadīgām personām, kas sevi nespēj aprūpēt, ja pabalsta pieprasītāja deklarētā dzīvesvieta vismaz vienu gadu nepārtraukti pirms pabalsta pieprasīšanas ir Mārupes novada administratīvajā teritorijā un kas nesaņem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras piešķirtu kopšanas pabalstu invalīdam.

* Pabalsts politiski represētām personām ir 150 eiro gadā. Tiesības saņemt šo pabalstu ir politiski represētām personām, kuras vismaz vienu gadu ir deklarējušas pamata dzīvesvietu Mārupes novadā un pastāvīgi dzīvo deklarētajā dzīvesvietā.

* Pabalsts 80, 85, 90 un vairāk gadu sasniegušām personām tiek piešķirts, neņemot vērā sociālo statusu, bet pabalsta saņēmēja pamata dzīvesvietai vismaz vienu gadu jābūt deklarētai Mārupes novadā un pastāvīgi jādzīvo deklarētajā dzīvesvietā. Pabalsta apmērs ir:

  • sasniedzot 80, 85 un 90 gadus – 75 eiro  kalendārajā gadā;
  • sasniedzot 91 līdz 99 gadus – 100 eiro apmērā kalendārā gadā;
  • sasniedzot 100 un vairāk gadu – 150 eiro apmērā kalendārā gadā.

* Pabalsts vakcīnu apmaksai senioriem ir līdz 100 eiro gadā, iesniedzot čekus.

* Pabalstu pneimokoka vakcīnas apmaksai personām, kuras sasniegušas 65 gadu vecumu, izmaksā, uzrādot izdevumus apliecinošu dokumentu. Vakcīna tiek apmaksāta pilnā apmērā.

* Tiek piešķirts pabalsts transporta pakalpojumiem personām, kas vecākas par 70 gadiem, – 100 eiro gadā. Pabalstu piešķir cilvēkiem, kas sasnieguši 70 gadu vecumu, nestrādājošām vecuma pensiju sasniegušām personām, ja tās atbilstoši normatīvajiem aktiem nesaņem valsts atbalstu transporta pakalpojumiem, kā arī nestrādājošām personām ar trešās grupas invaliditāti. Nosacījums – vismaz vienu gadu pirms pabalsta pieprasīšanas persona deklarējusi dzīvesvietu Mārupes novada administratīvajā teritorijā un tur faktiski dzīvo

* Pabalsts 150 eiro apmērā gadā tiek piešķirts Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušajiem, un Afganistānas kara dalībniekiem.

* Politiski represētie Mārupes novadā deklarētie iedzīvotāji reizi gadā saņem 150 eiro pabalstu.

* Novada senioriem ir iespēja darboties dienas centru rīkotajos pasākumos un nodarbībās, piemēram, fizioterapeita vadītā ārstnieciskajā vingrošanā, apgūt datorprasmes, ar atlaidi izmantot nodarbības baseinā.

#SIF_MAF2023
Par publikācijas saturu atbild laikraksta "Rīgas Apriņķa Avīze" redakcija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.