Menu
 

Rinkēvičs: Svarīgi ir turpināt cieņpilnu sarunu starp valsts pārvaldi, darba ņēmējiem un devējiem

  • Autors:  LETA
Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja. Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

Svarīgi ir turpināt cieņpilnu sarunu starp valsts pārvaldi, darba ņēmējiem un devējiem, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš pirmdien tikās ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvjiem, uzklausot arodbiedrību un darba ņēmēju viedokļus.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa, Rinkēvičs norādīja, ka darba ņēmējiem un darba devējiem ir vienotas intereses celt Latvijas konkurētspēju, taču būs atšķirīgi redzējumi, kā to panākt.

"Ļoti svarīgi ir turpināt cieņpilnu sarunu starp valsts pārvaldi, darba ņēmējiem un devējiem. Svarīgi ir diskusijā meklēt izpratni, kur ir pareizais kompromiss, lai panāktu motivējošu darba vidi un tiektos uz praktiskām pārmaiņām," pēc tikšanās atzīmēja Valsts prezidents.

Sarunā detalizētāk tika apspriesti izaicinājumi, ar ko saskaras darba ņēmēji, tai skaitā atalgojuma sistēmas nepilnības iekšlietu, transporta, izglītības, veselības, kā arī kultūras, industriālajās un meža nozarēs.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Egils Baldzēns sacīja, ka LBAS Valsts prezidentam pirmdien izklāstījusi savu viedokli saistībā ar sociālajām darba samaksām un to ietekmi uz uzņēmēju konkurētspēju. 

Baldzēna ieskatā darba devēju pārstāvošās puses ierosinājums, kā uzlabot Latvijas konkurētspēju ar Igauniju, proti, mainīt pārdali starp darbinieku ienākumiem un darba devēju ienākumiem, samazinot slimības lapu finansiālo apmēru un dienu skaitu, nav pamatota. Viņa ieskatā Latvijas darba devēji sociālo garantiju jautājumā ir daudz izdevīgākā situācijā nekā Igaunijas darba devēji.

"Viņi saka, ka mums ir grūtības ar konkurētspēju ar mūsu Baltijas kaimiņiem, bet kā tas ir iespējams, ja Igaunijā ir augstāks iekšzemes kopprodukts, augstāks darba ražīgums, un vienlaikus Igaunijā ir arī ievērojami zemāki nodokļi darbiniekam? Kā viņi nevar būt konkurētspējīgi?" savu neizpratni pauda Baldzēns.

LBAS priekšsēdētajs nenoliedz, ka darba devējiem arī ir dažādas problēmas, bet, viņaprāt, "tās nebūtu masveidā jārisina uz darbinieku sociālo garantiju un darba samaksu rēķina".

LBAS no Rinkēviča sagaida izpratni un cer, ka tad, kad Valsts prezidents runās ar darba devējiem un jautājums tiks aplūkots arī no darbinieku interesēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.