Menu
 

LTV: Saņemtas sūdzības par seksuālu uzmākšanos arī Mākslas akadēmijā

  • Autors:  LETA
Foto - facebook.com/makslasakademija Foto - facebook.com/makslasakademija

Saņemtas sūdzības arī par Latvijas Mākslas akadēmijas docenta Andreja Ameļkoviča iespējamu uzmākšanos studentēm, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Kopš Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūršoks" atklātā par iespējamu seksuālu uzmākšanos Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā cilvēki sociālajos tīklos dalās ar dažādām pieredzēm. Ierakstos izskanējusi arī Latvijas Mākslas akadēmija - tās docents Ameļkovičs, kurš reiz jau esot ticis atstādināts no amata.

LTV rīcībā esošā informācija liecina, ka Ameļkovičš iepriekš atstādināts saistībā ar nepieklājīgiem izteikumiem tīmeklī. To apstiprinājis arī akadēmijas rektors Kristaps Zariņš, norādot, ka toreiz bijuši ekrānuzņēmumi, kas pierādījuši docenta vainu.

"Bija atstādināšana. Ne tikai uz dienu, bet uz vairākiem mēnešiem. Tas tika pārrunāts. Lai cilvēku atlaistu, ir vajadzīgs brīdinājums. Un pie otrā brīdinājuma viņš tiek atlaists," skaidroja rektors Kristaps Zariņš.

LTV saņēmusi informāciju arī par iespējamu šī docenta uzmācību, kas esot notikusi arī dzīvē, ne tikai sarakstēs. Turklāt no vairākiem savstarpēji nesaistītiem avotiem izskanējis, ka robežu pārkāpšana bijusi arī fiziskā ziņā.

Toreiz, kad docents tika atstādināts, balstoties uz nepieklājīgajām sarakstēm, Ētikas komisijā nebija vienprātības par to - atstādināt vai atlaist, vēsta LTV. Pats Ameļkovičš LTV gan noliedz, ka viņš būtu pārkāpis robežas ar studentēm pēc atjaunošanas amatā. Par iepriekš nodarīto sodu esot saņēmis.

Trešdien, 13.martā, šī situācija esot pārrunāta ar akadēmijas vadību, taču pagaidām tālākai rīcībai neesot tiesiska pamata. Akadēmijas rektors norādīja, ka tiklīdz saņems iesniegumu, darba attiecības ar Ameļkoviču tiks izbeigtas.

Patlaban studentes aicinātas vērsties pie prorektores, tostarp arī anonīmi. Sūdzības izvērtēt uzņēmusies Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore studiju darbā Antra Priede, norādot, ka tādā veidā varētu noņemt savā ziņā traumatisko barjeru, kas varētu būt, nākot sūdzēties pie vīrieša.

LTV arī informē, ka Kultūras akadēmija jau ir atlaidusi pasniedzēju arī pēc anonīmām sūdzībām. Turklāt pēc salīdzinoši mazāka pārkāpuma - seksistiskām pasniedzēja piezīmēm lekciju laikā.

Jau ziņots, ka LTV raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

"Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa. Liecības tiks iesniegtas Tiesībsarga birojā, kura pārstāve raidījumā norādīja, ka tās liecina par sistemātisku nepieļaujamu rīcību.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka par vismaz vienu pasniedzēju saņemtas vairākas sūdzības. Jau pirmdien LTV ziņoja, ka viens no pasniedzējiem, kas, iespējams, pārkāpis robežas saskarsmē ar studentēm, ir Senās mūzikas katedras vadītājs Māris Kupčs.

Studentes liecina, ka sajūta pēc uzmākšanās bijusi pretīga, radījusi baiļu sajūtu, traucējušas mācībām, radījušas veselības un citas problēmas.

Pēc ilgstošām diskusijām JVLMA padome nolēmusi izteikt neuzticību akadēmijas rektoram Prānim un aicina viņu atkāpties no amata. Ja rektors atteiksies atkāpties no amata, JVLMA padome aicinās Senāta priekšsēdētāju Ilonu Meiju pēc iespējas ātrāk izskatīt šo lēmumu Senāta ārkārtas sēdē.

JVLMA rektors Prānis februāra sākumā izdevis rīkojumu par akadēmijas darbinieku uzvedības noteikumiem, kuros norādīts, ka jebkāda veida uzmākšanās neatbilst vispārpieņemtajām ētikas un uzvedības normām.

Prānis aģentūrai LETA iepriekš klāstīja, ka 22.janvārī saņemts viens iesniegums. Reaģējot uz to, tikusi sasaukta Ētikas komisijas sēde, kā arī veiktas pārrunas ar iesaistītajām pusēm. Prānis norādīja, ka iesaistītais darbinieks ir saņēmis disciplinārsodu, taču JVLMA rektors neatklāj, kāds tas bijis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.