Menu
 

Kā rīkoties X stundā? (3.daļa) Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Igors Rajevs mudina iedzīvotājus atrast Valsts civilās aizsardzības plānu un ielūkoties, kas tur teikts. “Svarīgākais iedzīvotājiem principā ir zināt divas lietas: uz kurieni jūs dodaties, ja notiek kāda krīze, kur ir šī drošā pulcēšanās vieta (civilās aizsardzības plānā tas ir rakstīts, to es jums garantēju), un otra lieta, ko ir svarīgi zināt, – informācijas avots, kur jūs varat smelties informāciju, kurai jūs varat uzticēties un par kuru būs attiecīgais cilvēks, kas atbildēs.”

Sekojot Rajeva ieteikumiem, “Rīgas Apriņķa Avīze” šos divus vienkāršos jautājumus – kur pulcēties un kur iegūt informāciju – uzdeva Pierīgas pašvaldību pārstāvjiem.

Ķekavas novads

Ķekavas novada sadarbības teritorijas civilās aizsardzības plānā noteiktās pulcēšanās vietas ir Daugmales sākumskolas sporta laukums, Baložu vidusskolas sporta laukums, laukums pie Baldones vidusskolas un Ķekavas ābeļdārzs.

Krīzes situācijā informācija tiks publicēta Ķekavas novada pašvaldības komunikācijas kanālos: tīmekļa vietnē "kekava.lv", Ķekavas novada “Facebook” un “Instagram” kontā. Uz 28 reklāmas stendiem apdzīvotajās vietās tiks izlikti plakāti un izplatītas skrejlapas. Reģionālā pašvaldības policija apbraukās apkaimes un caur skaļruņiem izplatīs aktuālāko informāciju. Skanēs agrīnās brīdināšanas sistēmas jeb trauksmes sirēnas, kuras Ķekavas novadā atrodas Baložos un Baldonē.

Atbildīgā persona –  Ķekavas novada sadarbības teritorijas civilās aizsardzības vadītājs Juris Žilko.

Olaines novads

Šobrīd Olaines novada sadarbības teritorijas civilās aizsardzības plānā ir iezīmētas dažas pulcēšanās vietas, piemēram, Olaines stadions, Jaunolaines stadions, Olaines 2. vidusskolas stadions, Olaines Sporta nams un Jaunolaines Sporta nams. Taču jāņem vērā, ka šo un citu potenciālo pulcēšanās vietu drošību izvērtēs atbilstoši konkrētai krīzei un situācijai (notikuma vietai, vēja virzienam un citiem aspektiem). Tāpat tiks izvērtēts, kāda ir optimālākā rīcība konkrētās krīzes gadījumā: pulcēties, evakuēties, palikt ēkās un aizvērt logus, izslēgt ventilāciju utt.  

Pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālisti publicēs informāciju pašvaldības informācijas kanālos – primāri e-vidē (tīmekļa vietnē "www.olaine.lv", pašvaldības “Facebook” un “Instagram” kontā, mobilajā lietotnē “Olaines novads”), jo šādi var sasniegt vislielāko auditoriju maksimāli īsā laikā. Ja būs iespējams un nepieciešams, informācija tiks pārraidīta radio un TV, arī informācijas stendos, ar pašvaldības iestāžu un nevalstisko organizāciju starpniecību u.c. Kad būs pieejama šūnu apraide, plānots izmantot arī šo rīku, lai informāciju SMS veidā saņemtu visi iedzīvotāji, kam ir mobilais telefons. Sakaru neesamības gadījumā apziņošana tiks veikta ar atbildīgo dienestu ruporiem/skaļruņiem un skrejlapām/plakātiem. 

Pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālisti būs atbildīgie cilvēki, kas sniegs atbildes uz jautājumiem un savās atbildēs primāri balstīties uz attiecīgu dienestu informāciju, norādījumiem utt.

Jūrmala

Jūrmalas pašvaldība ir izstrādājusi Jūrmalas pilsētas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības plānu, un tas ir pieejams tīmekļvietnēs "www.jurmala.lv" un "www.vugd.gov.lv".

Civilās aizsardzības plānam ir izstrādāts pielikums, kurā iekļauta informācija un pasākumi militāra iebrukuma vai kara gadījumā  (izņēmuma stāvoklim). Pielikumam ir noteikts ierobežotas pieejamības statuss; tajā iekļautā informācija ir pieejama Jūrmalas pilsētas sadarbības teritorijas Civilās aizsardzības komisijai un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Iedzīvotāju evakuācija un pulcēšanās vietas ir atkarīgas no iebrukuma veida; visa informācija, kas attiecas uz izņēmuma stāvokli vai karu, ir klasificēta kā ierobežotas pieejamības informācija. Lai maksimāli pasargātu savus iedzīvotājus, šāda informācija netiek izpausta un publiskota.

Militāra iebrukuma vai kara gadījumā vadību un koordinēšanu valsts mērogā nodrošinās Krīzes vadības padome, kas pieņems lēmumu par ārkārtējo situāciju, kā arī sniegs citu informāciju par ārkārtējo situāciju un ieteikumus iedzīvotāju rīcībai.

Valsts apdraudējuma gadījumā pieejamie alternatīvie apziņošanas veidi: pašvaldību un to amatpersonu sociālo tīklu kontu izmantošana, īsziņu nosūtīšana ar mobilo sakaru operatoru starpniecību, radioamatieru staciju izmantošana, drukātu paziņojumu (skrejlapu) izplatīšana publiskās vietās, paziņojumu izplatīšana ar pašvaldības teritorijā esošo nevalstisko organizāciju un citu iedzīvotāju grupu starpniecību, namu pārvaldnieku iesaistīšana iedzīvotāju informēšanā, kā arī citi konkrētajā brīdī pieejamie alternatīvie apziņošanas veidi.

Tā kā darbību ir uzsākusi aplikācija “112 Latvija”, katrs iedzīvotājs to var instalēt savā tālrunī un krīzes situācijā saņemt informāciju, kas būs pieejama katrā konkrētajā gadījumā.

Raksta pirmo un otro daļu lasiet šeit un šeit.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.