Menu
 

VDD: Sankciju efektivitāti joprojām negatīvi ietekmēs iespēja apiet formāli izpildāmas prasības

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts prezidenta kanceleja Foto - Valsts prezidenta kanceleja

Sankciju efektivitāti joprojām negatīvi ietekmēs iespēja apiet formāli izpildāmas prasības, manipulējot ar informāciju par faktiski īstenotajiem vai plānotajiem biznesa darījumiem trešo valstu jurisdikcijās, teikts Valsts drošības dienesta (VDD) pagājušā gada darbības pārskatā.

VDD prognozē, ka Latvijas finanšu drošībai izaicinājumus turpinās radīt ar importa, eksporta un tranzīta plūsmām austrumu virzienā saistītie sankciju apiešanas riski.

Gan sankciju ievērošanu uzraugošajām institūcijām, gan pašiem uzņēmumiem ir svarīgi kritiski vērtēt darījumus ar sadarbības partneriem trešajās valstīs, norāda VDD.

Aizvadītajā gadā VDD regulāri saņēma un vērtēja valsts un privātā sektora pārstāvju ziņojumus par iespējamiem sankciju pārkāpšanas gadījumiem vai mēģinājumiem.

Analizējot ziņojumu saturu un noskaidrojot apstākļus, VDD vairākos gadījumos brīdināja aizdomīgajos darījumos iesaistītās personas par kriminālatbildību, kas paredzēta par sankciju pārkāpšanu. Savukārt atsevišķu gadījumu izvērtējums, dienestam konstatējot sankciju pārkāpšanas pazīmes, noslēdzās ar kriminālprocesa sākšanu.

Kopumā aizvadītajā gadā dienests sāka 17 kriminālprocesus aizdomās par ES noteikto sankciju pret Krieviju vai Baltkrieviju pārkāpumiem.

2023.gadā VDD saņēma kopumā 316 ziņojumus par iespējamiem sankciju pārkāpumiem. 211 ziņojumi bija no bankām un citām kredītiestādēm, 20 - no juridiskām personām, trīs - no fiziskām personām.

Atlikušos 82 ziņojumus par iespējamiem sankciju pārkāpšanas gadījumiem vai mēģinājumiem dienests saņēma no valsts iestādēm, galvenokārt no Finanšu izlūkošanas dienesta (FID).

Daļa no institūcijām un privātpersonām saņemto ziņojumu saturēja informāciju par vienu atsevišķu izvērtējamu darījumu vai saistītu darījumu kopumu, savukārt daļa - par vairākiem nesaistītiem darījumiem.

Tāpēc faktiskais izvērtēto iespējamo sankciju pārkāpšanas gadījumu skaits bija lielāks par kopējo saņemto ziņojumu skaitu.

Ziņojuma skaita samazinājums, salīdzinot ar 2022.gadu, ir saistīts ar FID aizvadītajā gadā veiktajiem precizējumiem vadlīnijās ziņošanai par aizdomīgiem darījumiem, kas paredz informāciju par iespējamu sankciju apiešanu sniegt FID. Saistībā ar šīm izmaiņām VDD pērn saņēma mazāk banku ziņojumu par iespējamiem sankciju apiešanas mēģinājumiem.

Vienlaikus pērn pieauga no FID saņemto ziņojumu skaits, kas jau saturēja kvalitatīvu aizdomīgo darījumu izvērtējumu.

Lielākā daļa jeb 72% no visiem VDD saņemtajiem ziņojumiem pērn bija par ES pret Krieviju noteikto sankciju iespējamiem pārkāpumiem, savukārt 18% ziņojumu - par ES pret Baltkrieviju noteikto sankciju iespējamiem pārkāpumiem.

Šie ziņojumi galvenokārt bija par ES importa un eksporta ierobežojumu jeb sektorālo sankciju pret Krieviju un Baltkrieviju iespējamiem pārkāpumiem.

Savukārt atsevišķi ziņojumi bija par aizdomīgiem darījumiem, kas varētu būt saistīti ar sankciju apiešanu, eksportējot uz Krievijai pietuvinātām trešajām valstīm dažādas ES sankcijām pakļautās elektroierīces, luksusa preces vai divējāda lietojuma preces. 9% jeb 28) no saņemtajiem ziņojumiem bija saistīti vienlaikus gan ar ES, gan ASV OFAC noteikto sankciju pārkāpumiem.

Savukārt 1% jeb trīs no dienesta saņemtajiem ziņojumiem bija par Lielbritānijas un Ukrainas nacionālo sankciju pārkāpumiem pret Krieviju vai Baltkrieviju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.