Menu
 

Aptauja: 13% iedzīvotāju uzskata, ka pensijai varēs uzkrāt no 10 līdz 50 tūkstošiem eiro

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Iedzīvotāju informētība par pensiju 2. līmeni ir visai neliela un tāpēc viņi ir skeptiski par spēju uzkrāt ievērojamu summu, liecina “SEB Life and Pension Baltic SE” veikta aptauja. Lielākai iedzīvotāju daļai (59%) nav ne jausmas, cik cilvēks varētu sakrāt pensiju 2. līmenī sava darba mūža laikā.

Arī pārējās atbildes liecina, ka šis priekšstats ir vien aptuvens – ne velti salīdzinoši lielāks respondentu daudzums (13%) ir izvēlējušies vidējo atbildi no piecām iespējamajām, ka pensiju 2. līmenī darba mūža laikā var sakrāt no 10 līdz 50 tūkstošiem eiro.

Par uzkrājumu, kas pārsniedz 100 tūkstošus eiro “nobalsoja” vien 5% aptaujāto, bet arī izteiktu skeptiķu (darba mūžā var sakrāt mazāk nekā 5000 eiro) nav daudz – 7%. Šie dati galvenokārt atspoguļo sabiedrības nezināšanu, – jo uzkrājumā automātiski nonāk 6% no mūsu bruto algas visu aktīvo darba mūžu. Un jaunam cilvēkam, kurš ir izvēlējies savam vecumam atbilstošu plānu, darba mūža laikā var izdoties uzkrāt pat vairāk nekā 200 tūkstošus eiro, norāda aptaujas rīkotāji.

Aptaujas rezultāti arī parāda, ka iedzīvotāji īsti neinteresējas par to, kāda varētu būt viņu nākotnes pensija. Tā 60% aptaujāto apliecina, ka par uzkrājumu neko nezina, bet otra populārākā atbilde (17%) ir, ka uzkrājums nepārsniedz 5000 eiro. Tātad, viņu uzskatā, ja summa ir niecīga, nav jēgas par to interesēties.

Pozitīvi ir tas, ka 40% aptaujāto šogad vai pērn ir apskatījuši savu pensijas 2. līmeņa uzkrājuma apmēru, bet vēl 21% aptaujāto to ir darījuši senāk. Interesanti, ka salīdzinoši aktīvāki ir bijuši nevis cilvēki pirmspensijas vecumā, bet jaunieši, kuriem līdz pensijai vēl tālu. Šogad savu pensijas uzkrājumu pārbaudījuši 15% jauniešu, bet tikai 7% cilvēku, kuru vecums ir no 50 līdz 59 gadiem. Pērn savā uzkrājumā ieskatījušies 27% jauniešu.

Arī attiecībā uz potenciāli uzkrājamo summu jaunieši ir optimistiskāki – 10% uzskata, ka darba mūža laikā pensiju 2. līmenī ir iespējams uzkrāt 100 tūkstošus eiro un vairāk.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.