Menu
 

Bez maksas iegūt velosipēda vadītāja apliecību varēs tikai nepilngadīgas personas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Valdība apstiprinājusi Satiksmes ministrijas (SM) virzītos grozījumus VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) maksas pakalpojumu cenrādī, nosakot cenas elektroskrejriteņu un velorikšu reģistrācijas uzlīmēm, velosipēda vadītāja teorijas eksāmena kārtošanai un velosipēda vadītāja apliecības saņemšanai, kā arī atsevišķiem citiem pakalpojumiem atbilstoši to faktiskajām izmaksām.

Kā  informēja Satiksmes ministrijā, atbilstoši normatīvajam regulējumam, no 1.aprīļa elektroskrejriteņu un velorikšu reģistrācija ir obligāta, un ceļu satiksmē atļauts piedalīties tikai ar reģistrētiem elektroskrejriteņiem un velorikšām, kam pie to konstrukcijas ir pielīmēta viena valsts reģistrācijas uzlīme. Ar izmaiņām CSDD pakalpojumu cenrādī tiek noteikts, ka velosipēda, velorikšas vai koplietošanas elektroskrejriteņa reģistrācijas uzlīmes cena ir 2,08 eiro (PVN ieskaitot), savukārt elektroskrejriteņa reģistrācijas numura uzlīmes cena ir 3,00 eiro (PVN ieskaitot)

Ņemot vērā, ka dalībai satiksmē ar elektroskrejriteni un velorikšu ir nepieciešamas velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, sagaidāms, ka palielināsies pieprasījums pēc velosipēda vadītāja apliecībām. Šo pakalpojumu visiem bez maksas, kā līdz šim, CSDD nevarēs nodrošināt, ņemot vērā pakalpojuma faktiskās izmaksas. Turpmāk atbrīvojums no maksas teorētiskā eksāmena kārtošanai un velosipēda vadītāja apliecības iegūšanai būs tikai nepilngadīgām personām.

CSDD ir izveidota sistēma, kur nepilngadīgām personām ir iespēja apgūt nepieciešamās zināšanas dalībai ceļu satiksmē skolā un pēcāk kārtot eksāmenu CSDD sistēmā. Pilngadīgām personām maksa par teorētiskā eksāmena kārtošanu velosipēda vadītāja apliecības iegūšanai būs 7,74 eiro (PVN ieskaitot), savukārt velosipēda vadītāja apliecības cena – 6,84 eiro (PVN ieskaitot).

Normatīvais regulējums nosaka, ka piedalīties ceļu satiksmē ar elektroskrejriteni un velorikšu atļauts personai, kura ir sasniegusi 18 gadu vecumu un ir saņēmusi velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības. Savukārt piedalīties ceļu satiksmē ar elektroskrejriteni personai vecumā no 14 gadiem atļauts, ja tai ir velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.