Menu
 

Sākta kampaņa "Dabā ejot, ko atnesi, to aiznes!" Apriņķis.lv

  • Autors:  Agita Latkovska
DAP informatīvā zīme. DAP informatīvā zīme. Foto no "RAA" arhīva

Pasaules Dabas fonds un Dabas aizsardzības pārvalde (DAP), izvirzot mērķi mainīt cilvēku uzvedību, uzsāk kampaņu "Dabā ejot, ko atnesi, to aiznes!", daudzviet dabas takās noņemot tur izvietotās atkritumu urnas un uzstādot informatīvas zīmes. Lai sasniegtu mērķi, ir nepieciešama plašāka sabiedrības iesaistīšanās, tāpēc DAP aicina arī pašvaldības, biedrības, fondus un privāto zemju īpašniekus, kuri saimnieko apskates objektos, izmantojot vienotu maketu, izgatavot informatīvās zīmes un izvietot tās dabā.

Ķemeru Nacionālajā parkā zīmes jau izvietotas

Dabas tūrisma popularitāte Latvijā aizvien pieaug, taču līdz ar to palielinās arī cilvēku radītā ietekme dažādos dabas objektos, tostarp aizsargājamajās dabas teritorijās. Diemžēl atkritumu daudzums dabā joprojām ir liels, un tas liek aizdomāties, kāpēc cilvēkiem, dodoties mežā vai pastaigu takās, produktus ir viegli tur ienest, bet nez kādēļ ir tik grūti pēc tam iznest paša izlietoto produktu iepakojumus, tukšo taru, pudeles utt.

Atkritumu apsaimniekošana dabas takās prasa lielus resursus, turklāt bieži vien tur nevar iebraukt ar transportu. Atkritumiem dabā tiek klāt dzīvnieki, kas var savainoties, saindēties vai pa iet bojā.

Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Baiba Ralle stāsta, ka DAP kā viena no kampaņas iniciatorēm septembra vidū izvietojusi informatīvās zīmes vairākos tūrisma apskates objektos Pierīgas reģionā, tostarp Ķemeru Nacionālajā parkā – pie Lielā Ķemeru tīreļa laipas, pie Kaņiera "Cemex" putnu vērošanas torņa (šeit tika aizvākta arī viena atkritumu urna), Kaņiera niedrāja laipas sākumā, Kaņiera pilskalna takā un pie atpūtas vietas torņa pakājē, pie Melnalkšņu dumbrāja laipas un Meža takā netālu no DAP "Meža mājas".

Sabiedrības paradumu maiņa prasīs laiku

Dabas aizsardzības pārvaldei šobrīd neesot informācijas par to, cik un kuras Pierīgas pašvaldības nolēmušas pievienoties šai kampaņai, taču SIA "Rīgas meži" informējusi, ka noteikti piedalīsies kampaņā. "Pēdējā informācija, kādu sniedza SIA "Rīgas meži", bija, ka mežniecības apzina, cik šādu zīmju nepieciešams izgatavot un izvietot," atklāj B. Ralle. "Attiecībā uz atkritumu urnu noņemšanu varētu būt, ka tās vajadzēs noņemt noteiktā periodā pēc zīmes izvietošanas, pretējā gadījumā prognozējams straujš piesārņojuma pieaugums Rīgas un Pierīgas mežos."

SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Edgars Vaikulis apstiprina, ka DAP iecere ir vērtējama pozitīvi: "Ideju mēs atbalstām, tikai ar mazliet citu pieeju, proti, atkritumu urnu likvidēšanu vajadzētu veikt pakāpeniski." E. Vaikulis stāsta, ka "Rīgas meži" sarunā ar Dabas aizsardzības pārvaldi vienojušies, ka pirms atkritumu urnu aizvākšanas jāizvieto informatīvas zīmes ar informāciju, ka laika gaitā atkritumu urnas tiks novāktas.

Ņemot vērā to, ka dabā iestājies klusāks laiks un arī tūristu ir mazāk nekā gada siltajos mēnešos, vēl esot pāragri izdarīt secinājumus, taču pirmie novērojumi liecinot, ka atkritumu kļūst mazāk, saka DAP pārstāve. "Maz ir tādu cilvēku, kas tīšuprāt atstāj atkritumus neesošās atkritumu urnas vietā," atzīst B. Ralle. "Tiesa, būs jāpaiet ilgākam laikam, lai pilnībā mainītu sabiedrības paradumu atstāt savus atkritumus dabas takās esošajās atkritumu urnās pret praksi aiznest sev līdzi to, ko, dabā ejot, atnesi, tādēļ svarīgi šo ideju popularizēt pēc iespējas plašākā mērogā. Tieši tādēļ ceram, ka kampaņā tuvākajos mēnešos iesaistīsies arvien vairāk pašvaldību, uzņēmumu un iestāžu."

Pašvaldības ieceri vērtē pozitīvi

Aptaujājot vairākas Pierīgas pašvaldības, "Rīgas Apriņķa Avīze" secināja, ka šo ideju atzinīgi vērtē liela daļa pašvaldību, kam rūp dabas aizsardzība. Daļa pagaidām vēl nesteidz novākt atkritumu urnas, tomēr pauž atbalstu Dabas aizsardzības pārvaldes iecerei un plāno iesaistīties dabas saudzēšanā un sabiedrības izglītošanā.

Olaines novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Nataļja Tropkina stāsta, ka Olaines novadā DAP iecere vismaz pagaidām netiek īstenota, jo pašvaldība izmanto citus līdzekļus. "Savos objektos izvietojam informatīvās zīmes ar kārtības noteikumiem un izvietojam urnas vai maisus un/vai lielos konteinerus," skaidro N. Tropkina. "Mūsu pieejas gadījumā skaidrs ir tas, ka izvest atkritumus no izvietotajām urnām, konteineriem ir lētāk, nekā savākt atkritumus un izvest. Pagaidām domājam palikt pie savas pieejas. Iespējams, pie šī jautājuma atgriezīsimies kaut kad vēlāk."

Savukārt Babītes novada pašvaldība plāno īstenot DAP ieceri un pie atsevišķiem dabas objektiem izvietot informatīvās zīmes. Pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Aizsila teic: "Patlaban Babītes novada pašvaldība vēl nav iesaistījusies, taču nākamgad plānojam uzstādīt attiecīgas informatīvās zīmes pie Babītes ezera. Tas vismaz aktualizēs problēmu un aicinās kādu aizdomāties par savu rīcību."

"Carnikavas novads šajā kampaņā pagaidām nepiedalās," saka pašvaldības pārstāve Agnese Ģērmane. "Pašvaldība jau seko šīs kampaņas principiem brīvprātīgi un ir par zaļu un sakoptu vidi," skaidro Carnikavas novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas "LIFE" projekta "LIFE CoHaBit" vides eksperte Linda Ose. Pagaidām Carnikavas pašvaldība oficiāli nav iesaistījusies šajā akcijā, taču projekta "LIFE CoHaBit – Piekrastes biotopu aizsardzība dabas parkā "Piejūra"" ietvaros tiekot plānots izvietot informatīvās zīmes. "Iespēju robežās apsvērsim iespēju izvietot šīs zīmes arī pie populārākajiem apskates objektiem, kur pašlaik nav izvietotas atkritumu urnas," apstiprina L. Ose. "Cik zināms, daļa apmeklētāju vietās, kur šīs zīmes jau ir izvietotas, pamazām sāk aizdomāties un atkritumus aiz sevis savāc, taču sekmīgam rezultātam nepieciešama arī sabiedrības izglītošana."

Siguldas novada Tūrisma informācijas centra vadītāja Monta Lūsare teic, ka Siguldas novada pašvaldība nav iesaistījusies šajā akcijā, taču atzinīgi vērtē šādu iniciatīvu. "Te gan ir svarīgi pieminēt, ka lielākā daļa Siguldas dabas objektu un senielejas taku atrodas Dabas aizsardzības pārvaldes īpašumā, un tā ir arī šo vietu uzturētāja un atbildīgā par kādu zīmju izvietošanu vai neizvietošanu," skaidro M. Lūsare.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.