Menu
 

Tiesās 14.Saeimas deputāta kandidāti par spiegošanu Krievijas labā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tiesa šonedēļ sāks skatīt krimināllietu, kurā par spiegošanu Krievijas labā apsūdzēta 14.Saeimas deputāta amata kandidāte Inga Tuhbatova.

Sieviete apsūdzēta par informācijas nelikumīgu vākšanu un nodošanu Krievijas izlūkdienestam tā uzdevumā ar citas personas starpniecību, apliecināja prokuratūrā.

Viņa ieguvusi un nodevusi tālāk ziņas, kas skar gan ikdienas norises Latvijā, gan Latvijas aizsardzības sistēmu un drošību kopumā. 

Plašāku informāciju par vāktās informācijas saturu prokuratūra patlaban nesniedz. Tomēr aģentūra LETA noskaidroja, ka Tuhbatovas krimināllieta ir saistīta ar lietu, kurā tiek vērtēta noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" darbība. 

Valsts drošības dienests (VDD) iepriekš informēja, ka sevi par "Baltijas antifašistiem" dēvējošā personu apvienība 2022. gada novembrī sāka izvērst un koordinēt pret Latvijas nacionālo drošību vērstas darbības, izmantojot speciāli šim nolūkam izveidotas saziņas grupas platformā "Telegram".

Noziedzīgā organizācija šos kanālus mērķtiecīgi un sistemātiski izmantoja dažādām pret Latvijas nacionālās drošības interesēm vērstām aktivitātēm, tajā skaitā neizpaužamu ziņu un citu ziņu nelikumīgai vākšanai nolūkā nodot tās Krievijas specdienestiem un citām institūcijām.

Kanālos regulāri tika publicēti aicinājumi vākt informāciju par Latvijas valsts amatpersonām, valsts institūciju darbiniekiem, drošības iestāžu darbiniekiem, Latvijas bruņoto spēku amatpersonām, Ukrainas pusē karojošajiem Latvijas valstpiederīgajiem, kā arī citām fiziskām un juridiskām personām, kas ar savu darbību vērsušās pret Krievijas agresiju.

Pērn rudenī prokuratūra cēla apsūdzības sešiem Latvijas valstspiederīgajiem par noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadīšanu un piedalīšanos šīs organizācijas pastrādātajos noziegumos. Trīs no šīm personām patlaban izsludinātas meklēšanā.

Vienlaikus prokuratūra vēl divas personas sauca pie kriminālatbildības par spiegošanu. Abu šo personu lietas bija izdalītas no "Baltijas antifašistu" kriminālprocesa. 

VDD iepriekš informēja, ka abas šīs personas spiegoja Krievijas labā, pildot konkrētus "Baltijas antifašistu" uzdevumus. Viens no tiem bija kāds taksists, bet otra - Tuhbatova, secināja aģentūra LETA, analizējot tiesībsargu publiskoto informāciju. 

Tuhbatova 2022. gadā kandidēja vēlēšanās no tolaik Alda Gobzema vadītās partijas "Katram un katrai" saraksta. No Tuhbatovas tolaik sniegtajām ziņām par sevi secināms, ka sieviete dzīvo salīdzinoši netālu no Ādažu militārās bāzes.

Tuhbatovas krimināllieta pagājušā gada nogalē nodota Rīgas rajona tiesai, un pirmā tiesas sēde paredzēta ceturtdien, 4. aprīlī plkst.10.

Krimināllikums par spiegošanu paredz brīvības atņemšanu no viena līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību līdz trim gadiem.

VDD pagājušā gada darbības pārskatā teikts, ka saistībā ar plānoto Krievijas Rietumu kara apgabala reorganizāciju Krievijas spiegošanas intensitāte attiecībā uz Latviju tuvākajā nākotnē varētu tikai vēl vairāk pastiprināties. 

Dienests līdz šim publiski ir informējis par 20 kopš 2016.gada aizdomās par spiegošanu un citām nacionālo drošību apdraudošām darbībām Krievijas vai Baltkrievijas labā aizturētām personām.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.