Menu
 

Studentu apvienība ziņojusi Tiesībsarga birojam par divām nevēlamām seksuālām situācijām starp pasniedzēju un studējošo

  • Autors:  LETA
Foto - lsa.lv Foto - lsa.lv

Latvijas Studentu apvienība (LSA) ir informējusi Tiesībsarga biroju par diviem nevēlama seksuāla rakstura gadījumiem starp pasniedzēju un studējošo.

Mēneša laikā LSA ir saņēmusi septiņus ziņojumus par iespējamiem pārkāpumiem augstākās izglītības iestādēs. Pieci no tiem bija par nevēlama rakstura rīcību. 

Šobrīd norisinās četri aktīvi procesi, savukārt viens ir atrisināts.

LSA neatklāj, par kurām augstskolām saņemti ziņojumi, lai neapgrūtinātu jautājumu risināšanu Tiesībsarga birojam, studējošo pašpārvaldēm un augstākās izglītības iestādēm.

LSA tīmekļa vietnē studējošie var ziņot par pārkāpumiem, ko piedzīvojuši vai novērojuši savā augstākās izglītības iestādē.

Pēc ziņojuma saņemšanas to izskata LSA darbinieki, lai konstatētu situācijas raksturu un izvērtētu turpmāko rīcību. Par visiem saņemtajiem ziņojumiem tiek informēta attiecīgās augstākās izglītības studējošo pašpārvalde. Tai jāsniedz informācija LSA, kas iegūta faktiskās situācijas konstatēšanā, kā arī informāciju par situācijas risinājumu.

Ziņojuma iesniedzējs, kas norādījis savu kontaktinformāciju un sevi identificējis, saņem atgriezenisko saiti par iesnieguma apriti un tā rezultātu tad, kad tas ir sasniegts.

Par nevēlama seksuāla rakstura rīcību tiek informēts Tiesībsarga birojs.

Seksuālās uzmākšanās problemātika kļuva īpaši aktuāla pēc tam, kad atklājās, ka Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) saņemti vairāku studenšu iesniegumi par iespējamu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos. Līdz šim disciplinārsods piemērots vienam pasniedzējam, vēl viens pasniedzējs atstādināts bez iespējām sazināties ar studentiem. Līdzīga rakstura bažas publiski paustas arī par kādu Mākslas akadēmijas pasniedzēju.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar izskanējušo informāciju par JVLMA pasniedzēju iespējamo uzmākšanos studentēm. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.