Menu
 

Latvijas iedzīvotāji ārpolitisko orientāciju uz austrumiem uzskata par arvien nepieņemamāku

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijas iedzīvotāji ārpolitisko orientāciju uz austrumiem uzskata par arvien nepieņemamāku, lai gan šogad sarucis atbalsts arī Rietumu virzienam, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veiktās aptaujas dati.

Uz jautājumu, kurām valstīm Latvijas ārpolitikas veidotājiem būtu jāpievērš lielāka uzmanība, 59% respondentu norādīja, ka lielāka uzmanība jāpievērš Rietumvalstīm. Tas ir par četriem procentpunktiem mazāk nekā 2023.gadā, kad 63% aptaujas dalībnieku akcentēja, ka Latvijas ārpolitikai jāraugās Rietumu virzienā.

2022.gadā, kad Krievija atkārtoti iebruka Ukrainā, atbildēs orientēšanos uz Rietumiem uzsvēra 58% Latvijas iedzīvotāji. Vēsturiski zemākais to iedzīvotāju īpatsvars, kas uzskata, ka Latvijai būtu jāorientējas uz Rietumiem, tika sasniegts ekonomiskās krīzes karsumā 2010.gadā, kad tikai 27% aptaujas dalībnieki bija norādījuši, ka Latvijai lielāka uzmanība jāpievērš Rietumvalstīm.

Šogad 16% aptaujas dalībnieki atzīmējuši, ka Latvijas ārpolitikai būtu jāraugās austrumu virzienā. Trīspadsmit gadu laikā šis ir vēsturiski zemākais rādītājs. Salīdzinoši 2023.gadā uz šādu ārpolitikas kursu bija norādījuši 18% respondentu, bet 2022.gadā - 19%.

Lielākais atbalsts Latvijas orientācijai uz austrumiem tika sasniegts tajā pat 2010.gadā, kad uz šādu virzienu vairāk skatījās 46% respondentu, savukārt 2008.gadā šis rādītājs bija 43%.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.